Wpis z mikrobloga

Czesc chcialem zlozyc sobie komputer czesci ktore kupilem wszystkie czesci procz zasilacza sa nowe
- gigabyte a620m s2h am5
- ryzen 5 8600g
- corsair vengeance ddr5 32gb ram
- ssd lexar nm620 1 tb
- corsair 5 450vs

Zainstalowałem na płytę główną nowy bios przez q flash plus, dioda normalnie się świeciła ok 10 min po czym zgasła(wiec myślę ze wszystko ok).
Natomiast ciągle komputer po uruchomieniu nie wydaje żadnego dźwieku wentylatory się kręcą, ale nie ma żadnego obrazu na monitor, podłączyłem dwa różne monitory po 2 różnych kablach(hdmi,dvi) i nic. Sprobowalem jeszcze raz rozkręcić komputer i zauwazyłem ze gniazdo na procesory wygląda tak jak na zdjęciu. Myślicie ze może to być wina tego gniazda czy może np. cos z zasilaczem ostatnie 2 lata leżal w szafie.
#skladamkomputer #pcmasterrace #komputery #serwispc #pc
Wivon222 - Czesc chcialem zlozyc sobie komputer czesci ktore kupilem wszystkie czesci...

źródło: 459240497_1003668111501847_2560951407059948237_n

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wivon222: To wina gniazda.. O rany, te wygięte piny ( _)... postaraj się je DELIKATNIE naprostować czymś długim i cienkim, tak jak są pozostałe i wtedy spróbuj koliego ʕʔ
  • Odpowiedz
a620m s2h am5

@Kulfonix: Tam nie ma czego prostować. Co najmniej dwa piny całkiem zmiażdżone. Plus taki, że płyta nie była jakoś mega droga, kupuje nowy egzemplarz i albo jeszcze raz podejmuje się montażu albo zleci komuś kto się na tym zna i nie przejedzie palcem wtyczkami albo śrubokrętem po pinach w sockecie.. Mogło być też tak, że OP położył na czymś procesor, przykleił się paproch i wsadził go razem
  • Odpowiedz
@prawilnik: Nie takie rzeczy sie naprawiało. To jest do odratowania tylko trzeba nieco precyzji i wyczucia, aby je delikatnie naprostować i poustawiać w tę samą stronę jak pozostałe piny ( ͟ل͜)
  • Odpowiedz
  • 1
@Kulfonix @prawilnik dzieki za pomoc, przejde sie do jakiegos serwisu spytac sie czy jest szansa to naprawic , a jezeli nie to kupie nowa plyte myslicie ze ten model tak do 500zl do tego pc jest okej, czy moze jakis inny bylby lepszy? Nic w tym komputerze zmieniane nie bedzie w przyszlosci
  • Odpowiedz
jest szansa to naprawic

@Wivon222: jest szansa - tak minimalnie koło 300 zł wymiana socketu, ale niektórzy też prostują piny igłą - metodą chałupniczą. A czy się da to zależy od stanu w jakim one są.

Trochę musztarda po obiedzie, ale polecam swoje usługi składania komputerów- #majk3lskladapcty :-) Unikasz wtedy takich drogich niespodzianek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz