Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ktoś wie jakie zabezpieczenia mają podzielniki ciepła (ogrzewania) TECHEM ?
Chcę się go pozbyć przy okazji zdemontowanie starego typu kaloryfera i zamontowanie nowego o ładniejszym wyglądzie.
Cały kaloryfer wstawię do tzw. komórki lokatorskiej na klatce schodowej.
Odczyt jest radiowy i odbywa się poprzez zbieranie danych wysyłanych do odbiorników umiejscowionych co kilka pięter.
Jedyne co mi przychodzi na myśl to czy posiadają żyroskop, który mógłby wykryć przechylenie podzielnika/kaloryfera podczas przenoszenia.
#nieruchomosci #budownictwo #ciekawostki #energetyka #remontujzwykopem #mieszkanie #dom #pytaniedoeksperta

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Ktoś wie jakie zabezpieczenia mają podzielnik...

źródło: 1200px-Techem-fhkv-data-2-type-front

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kastrator2: ale on o to nie pytał xD

@mirko_anonim Jedyne co znalazłem to takie zdjecie, ale nie mam chęci (i wiedzy) szukać co zawiera ta płytka i czy taki sam masz u siebie

https://wiki.recessim.com/view/Techem_FHKV_data_II
obserwuj czy tu ci ktos odpisze:
https://wykop.pl/wpis/78117219/miraski-pomozecie-mireczkowi-czy-tu-wiadac-jakis-z
@widmo82 +1
Miraski pomożecie mireczkowi? Czy tu wiadać jakiś żyroskop? :)
To podzielnik ciepła marki TECHEM i pytanie pochodzi z tego wpisu:
https://wykop.pl/wpis/78117107/obserwuj-mirkoanonim-ktos-wie-jakie-zabezpieczenia

#elektronika #programowanie #elektronikadiy #elektrotechnika #komputery #pcmasterrace
widmo82 - @kastrator2: ale on o to nie pytał xD

@mirkoanonim Jedyne co znalazłem to...

źródło: Techem_fhm_3_open_untouched

Pobierz
  • Odpowiedz
Ale mnie zaciekawiłeś :) To urządzenie ma plombę od dołu, ale nie widzę połączenia/zabezpieczenia sytuacji kiedy chciałbyś ja zerwać. Tzn. zarządca lokalu odczytuje dane z podzielnika radiowo wiec nie bedzie wiedział, że ją sciagnałes a podzielnik leży "w szafie". Pewnie kiedyś przyjdzie zmienić baterie, ale to pewnie bedzie za kilka lat xD i dopiero wtedy dowali Ci za ten rok karę.
  • Odpowiedz
@widmo82: No nie pytał ale warto wspomnieć. Co do samego urządzenia u mnie były zaplombowane.

Co do odczytywania, to też trzeba uważać z danymi. Jak z miesiąca na miesiąc miałeś regularne pomiary i nagle zjedziesz na zero to też będzie podejrzane. Podzielnik czyta nawet jak nie grzejesz - czytaj jest 18 stopni. Jak dasz go do piwnicy gdzie będzie 13 to już będzie skok.
  • Odpowiedz
Cały kaloryfer wstawię do tzw. komórki lokatorskiej na klatce schodowej.

@kastrator2: Mirek chce go wstawić do komórki lokatorskiej więc pewnie jest świadom, że on nie może być w piwnicy gdzie będzie znaczna różnica temperatury i moze brak zasięgu radiowego.
Teraz zauwazyłem, ze są już nowsze modele i raczej martwiłbym się zmianą albo na nowszą baterie, albo model a nie okazjonalną jakąś wizytą kogoś ze spółdzielni nb kontrola wentylacji/elektryczna/gazu
widmo82 - >Cały kaloryfer wstawię do tzw. komórki lokatorskiej na klatce schodowej.

...

źródło: 1367317100_1533916339

Pobierz
  • Odpowiedz
@widmo82: Zależy od wspoldzielni, znam osobiście 2 przypadki gdzie dosłownie administracja robiła problemy bo ktoś, uwaga, zmienił kaloryfer i przyczepił ten sam termostat do nowego kaloryfera
  • Odpowiedz
@kastrator2: Oczywiscie, ze to jest niezgodne z regulaminami. A kto da gwarancje, ze podzielnik przez kilka lat nie był wlasnie w "piwnicy" zanim info doszło do spółdzielni?
Druga sprawa, że technicy firm zewnetrznych liczą sobie za takie dodatkowe usługi dodatkowe opłaty. To tak jak byś chciał sam zmienić sobie barierkę balkonową i okazuje się, że ona jest spółdzielni :)
Okna Twoje, ale nie barierka :)

• Odpowiedz