Wpis z mikrobloga

#gryfabularne #rpg #dnd

Po latach przerwy postanowiłem, że powoli zacznę wracać do gier pen & paper i zacząłem przeglądać internet w poszukiwaniu podstawowego podrecznika gracza do Lochów i Smoków. Z tego co widzę, to praktycznie w każdym sklepie piąta edycja jest wyprzedana, a tam gdzie jeszcze została, ceny są kosmiczne. O co chodzi?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Kj5s6f2dk7s54o: Nie wiem, to raczej nie jest pytanie do mnie.

@chciwykrasnolud No właśnie tak pewnie zrobię. Obstawiam, że jak kiedyś zacznę grać, to może to być pewną przeszkodą, bo ludzie pewnie wolą używać rodzimych nazw, żeby nie wypadać z immersji, no ale trudno. Głównym założeniem był zakup książek dla siebie, więc niewielka strata.
  • Odpowiedz
@Sayiv: Polska edycja D&D 5e była dość pechowa - została wydana dopiero 4 lata po światowej premierze. Wydano raptem kilka podręczników, a WotC jak tylko mógł robił pod górkę polskiemu wydawcy.
  • Odpowiedz
@Sayiv: Przestali wydawać, to poszła w górę mocno. Z dedekoidów mogę polecić Wyprawę za Mur, bardzo przyjemny system i można się w jednym podręczniku zamknąć. Jak ogarniasz angielski, to wiele dodatkowych materiałów możesz u autorów za darmo ogarnąć na drivethrurpg albo u Gramela pdfy zakupić we względnie akceptowalnej cenie.
  • Odpowiedz
  • 0
@Ignacy_Patzer: @teluch dzięki, ale bardziej mi zależy na samym poczytaniu o dedekach niż szukaniu systemu do grania. Na ten moment moim celem nie jest granie, bo nawet nie mam ekipy. Tak więc na inne systemy nie patrzę.
  • Odpowiedz