Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki prosiłbym o radę, pisze bardzo poważnie bo już nie wiem co robić.

Chodzi o zakup mieszkania konkretnie w Krakowie, jak wiadomo w Krakowie ceny p----------o. Wynajmujemy mieszkanie od półtorej roku, za ok 2500zl, nie chciałbym już przedłużać umowy na kolejny 3 rok. Umowa nam się kończy w kwietniu i do tego czasu chciałbym coś kupić.

Stąd moje pytanie kiedy coś kupować, jak nie wejdzie BK0% a wszystko na to wskazuje to ceny powinny spaść chociaż wątpię, że do tego czasu spadnie coś znacznie. Wkładu własnego mamy ok 130 000 zł. Kredyt chciałbym wziąć max 400 000zl może z hakiem bo wtedy rata jest jeszcze znośna. Więc nieruchomość za max ok 550 000 zl. W tej cenie jest straszna nędza z ofertami ale ostatecznie coś się by znalazło, bez cudów ale po prostu nie chce już komuś płacić wynajmu tylko mieć coś swojego.

Więc tu jest pytanie co robić czekać do końca roku, czekać do marca przed końcem umowy czy teraz coś szukać i kupować.

#nieruchomosci #krakow

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Stąd moje pytanie kiedy coś kupować, jak nie wejdzie BK0% a wszystko na to wskazuje to ceny powinny spaść chociaż wątpię, że do tego czasu spadnie coś znacznie.

@mirko_anonim: a skąd ktoś ma to wiedzieć? Gdyby szary człowiek był w stanie przewidzieć znaczny wzrost wartości jakiegoś dobra, albo upadek danej branży, to byłby milionerem.
Jak kupujesz dla siebie, to kupuj wtedy, kiedy masz możliwość. Bo wśród znajomych takich oczekujących na
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: planujesz założyć rodzinę? W takim wypadku warto pomyśleć jednak o trochę większym metrażu. Jeżeli to nie jest zakup inwestycyjny (a nie jest w Twoim przypadku) to policz sobie o ile rata będzie wyższa w stosunku do tego co płacisz landlordowi.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale co Ty tutaj znajdujesz za 550k? Chyba klitka do remontu. Wczoraj jeszcze wskoczyłem na morizon/otodom to 38m2 za 700k nie zachęca do zakładania rodziny w tym mieście.

Ja to samo miasto i zbieram dalej na wkład własny. Tak naprawdę sensowne mieszkania zaczynają się od miliona no więc trzeba zbierać.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: teraz chyba najgorszy moment, jak nie wejdzie bk0 to oferta będzie rosnąć, jak wejdzie to bedziesz mial opcje na troche tańszy kredyt - ja bym sie wstrzymał przynajmniej az sytuacja sie wyklaruje
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja dodam też, że czekam na obniżke stóp procentowych. Jak będzie oprocentowanie kredytów w bankach na poziomie 3-5% to zaczynam szukać. Zdolność wzrasta i kredyt mniejszy do spłacenia. Póki co podciągam kwalifikacje w pracy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
jesli ceny nie spadną do końca wynajmu to bym się wyprowadził do tańszego miasta z lepszym ratio zarobki/koszty życia. Pracy tam bym szukał już teraz, rozważałbym nawet zmianę branży.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Jakie masz to mieszkanie? Porownaj ile kosztuje takie mieszkanie na rynku, a potem policz procentowo ile z tego placisz rocznie za najem. Jak mniej niż 5% to absolutnie z tego najmu nie rezygnuj, a kase wsadz w cos innego ( np w ETF na amerykanskiej gieldzie )
  • Odpowiedz
@francoisinho:
Policzyłem i wychodzi mi, że go nie stać na to miasto. Mam znajomych w starej UE którzy w podobnym okresie pracy wzięli dom na kredyt, nie mieszkanie. Kredo na niższej stopie niz w PL, pensja w euro, wszystko za pracę fizyczną w przetwórni spożywczej, wkład własny mniejszy.

Kraków wyżej sra niż dupę ma. Ęą, miasto premium ze smogiem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Od tego kredytu na trochę ponad 400k zapłacisz tyle odsetek ile aktualnie płacisz na wynajem, plus tracisz kapitał od którego też możesz pobierać odsetki, np. z obligacji. Nie mówiąc już o tym, że w tej cenie pewnie mieszkanie będziesz miał gorsze. Powodzenia xD
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP):

czemu nie brałeś BK2, kiedy ceny były niższe, a warunki lepsze (nie licząc osób z 3 bombelków)?

@francoisinho:
Akurat wtedy zmieniałem prace i nie miałem umowy na długi okres, dopiero na jesień 2023 może bym miał zdolność i wtedy po prostu z------m bo niepotrzebnie czekałem nie
  • Odpowiedz