Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytam tag i mam wrazenie, ze jest niezrozumienie co do slowa "marza", a "narzut" to juz w ogole abstrakcja i wiekszosc uwaza to za synonimy....

Jesli deweloper ma 50% marzy to znaczy ze zbudowal na 10k a sprzedal za 20k. (NIE za 15k jak tutaj zmyslacie)
Marza 50% oznacza 100% narzut, czyli wkladajac z budowe mieszkan 100mln, dostajemy 100mln zysku.

Lepiej, bo przeciez dewelopery sprzedaja dziury w ziemi i buduje defakto za pieniedze klinetow, czyli wkladaja np. 50mln wlasnego kapitalu na rozruch (zakup dzialki ktrora dlugo stala i trzeba bylo placiic kredyt za nia, oplacenie budowy wszystkich mieszkan, moze byc sprzedaz 20/80, ect - no nie jest idealnie ;) przy calkowitym koszcie 100mln, a cenie sprzedazy 200mln ma narzut liczony w setkach % :)))

Tak tak, to marza brutto, tam sa koszty (20 leasingow na fury dla calej rodziny i kochanek, smiglowiec i "biuro wyjazdowe" na seszelach), te 50% to extremum, srednia to ZALEDWIE 30%.... spoko, NIE MA PRZESTRZENI DO OBNIZKI CEN...

Tak tylko na koniec dodam, ze srednia marza w gospdoarce gdzies tam sie kulaja miedzy kilka a 15% - a to juz jest BARDZO DOBRA marza.

#nieruchomosci
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Tak tylko na koniec dodam, ze srednia marza w gospdoarce gdzies tam sie kulaja miedzy kilka a 15% - a to juz jest BARDZO DOBRA marza.

@del855: W 2014 chyba nasi deweloperzy potrafili zejść nawet do 10% i nadal im się opłacało.
  • Odpowiedz
50 nierealne, ale też nie pol procenta jak twierdzi wypopek aka rentier z sedesem

@AverageWolnyRynekEnjoyer: Realne jest tak koło 20%. I wciąż uważam że jak przyjdzie odpływ, to najmocniej p--------e w dużych miastach. Bo na zadupiach nawet jak ktoś wystawił marzenia za 100k z metra to i tak nikt od niego nie weźmie za więcej niż 5k z metra.

Tymczasem w dużych miastach spekulant kupował od spekulanta, żeby potem sprzedać
  • Odpowiedz
  • 0
Jak ktoś uważa, że 20% to "mało", to to jest zmiana ceny z metra np. 17k na 13.6k - różnica jest kolosalna.

bo jak roslo 3 lata po 20% to co to jest jak spadnie o 20%? no rok wzrostow wymarze... i to najlepije ten pierwszy rok ;P

@Khaine:
  • Odpowiedz
@del855: No ale 20% wzrostu to nie to samo co 20% spadku. W scenariuszu który podałem wyżej, czyli spadku 20%, to żeby znowu urosło do 17k to musisz mieć wzrost o 25%.

IMO nominalnie więcej jak te 20% to nie spadnie, bo wciąż płace rosną itd, ale to byłby kolosalny spadek który większość spekuły by zmasakrował. Deweloperom by co najwyżej trochę marża spadła.
  • Odpowiedz
  • 1
IMO nominalnie więcej jak te 20% to nie spadnie, bo wciąż płace rosną itd

niezachwaina wiara we wzrosty pensji dziwi mnie niemniej jak we wzrosty nieruchomosci

Ale zdajesz sobie sprawe, ze utrzymujac tempo z ostanich lat my osiagniemy zarobki zachodnie w 2030?... nie w zadnym 2080, 2050.... do konca TEJ dekady..... a jak? Ano beda poddostawcami owego zachodu :)

@Khaine:
  • Odpowiedz
niezachwaina wiara we wzrosty pensji dziwi mnie niemniej jak we wzrosty nieruchomosci

@del855: Nie no, ale to że pensje urosły przez ten ostatni rok działania BK2% to jest fakt. Moim zdaniem spadek będzie do poziomów sprzed BK2%. Jest możliwe przebicie tego poziomu dołem, bo biorąc pod uwagę ile było nieruchów branych spekulacyjnie i ile jest odpalonych budów, to może p--------ć znacznie spektakularniej - ale scenariusz bazowy to raczej powrót do
  • Odpowiedz
  • 0
Nie no, ale to że pensje urosły przez ten ostatni rok działania BK2% to jest fakt. Moim zdaniem spadek będzie do poziomów sprzed BK2%. Jest możliwe przebicie tego poziomu dołem, bo biorąc pod uwagę ile było nieruchów branych spekulacyjnie i ile jest odpalonych budów, to może p--------ć znacznie spektakularniej - ale scenariusz bazowy to raczej powrót do poziomu sprzed pompy BK2%.

Ja sie tu bardziej skupilem na micie nieskonczonego wzrostu plac. No
  • Odpowiedz
  • 1
To byl sarkazm

tylko ze nvidia naprawde rozdaje karty w czyms co MOZE (nie mowie ze tak bedzie) zmienic swiat, natomiast ci tutaj mieszkaja zaprawe w wiadrze i mysla ze swiat zbawiaja.... i tak kaza sobie za to placici ;)

@ricardo:
  • Odpowiedz