Wpis z mikrobloga

Kupiłem ekspres do kawy i w wodzie butelkowanej (której będę używał do robienia kawy) zanurzyłem na sekundę pasek do testowania twardości wody, a potem odczekałem minutę. Wszystkie 4 pola zmieniły się na czerwone. Czy to możliwe że Nałęczowianka może być aż tak twarda? Mógłby ktoś potwierdzić? xD

#phillips #ekspresdokawy #kawa #elektronika
  • 60
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bidbull: będzie właśnie taką pił bo nie ma kamienia XD, znam takich co żłopią demi i mówią że wszystko w porządeczku, biedaki chlejo tylko kranówę
  • Odpowiedz
@tindeRoman: kamień nie jest czymś złym w wodzie. Jest nawet zdrowy, bo te minerały są nam potrzebne. Dlatego woda MINERALNA mineralizuje nasz organizm. Natomiast jak te wodę podgrzewasz to te minerały osadzają się na czajniku i tworzy się kamień co nie jest już porządane.

Wniosek - mineralna jest do picia tak o, nie do robienia herbaty itp. Wode do kawy lej z kranu normalnie, a jesli nie chcesz zeby było
  • Odpowiedz
@tindeRoman: Weź kup wodę dejonizowaną/destylowaną i tylko taką pij. Masz rację, te minerały w wodzie to kompletnie nie są nikomu do niczego potrzebne, tylko zabijają xDD
  • Odpowiedz
Wszystkie 4 pola zmieniły się na czerwone. Czy to możliwe że Nałęczowianka

@tindeRoman: woda mineralna zawiera minerały - najwięcej jest wapnia, który jest twoim "kamieniem" ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 12
@tindeRoman twardość wody to stężenie kationów wapnia i magnezu, czasem też żelaza i manganu. Twarda woda jest zła dla urządzeń, bo minerały się wytrącają i osiadają w czajnikach, ekspresach, pralkach, zmywarkach itp. Woda mineralna jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, nie powinno jej się używać do tego typu urządzeń. W ekspresach jak masz filtr wody to prostu z kranu, a jak nie to dokupić jakiś dzbanek filtrujący np. Dafi.
  • Odpowiedz
@tindeRoman: tak jak wcześniej ktoś wspomniał: do kawy żywiecki kryształ lub woda oligoceńska (słabo zmineralizowana). Głównie chodzi o to, że aby uzyskać dobry napar nie możesz mieć zbyt twardej wody, bo kawa nie ma się w czym rozpuścić
  • Odpowiedz
@tindeRoman: Kiedyś w pracy na budowie z braku wody bardzo słabo zmineralizoeanej (Eden w butach) użyli Muszynianki xD
Czekałem na armagedon. Po dwóch butelkach ekspres zaczął odmawiać posłuszeństwa (nie był odkamieniowny już jakiś czas).
Z------i kamieniem ekspres w jeden dzień, za to kawa była lekko gazowana xD
Ekspres do serwisu.
  • Odpowiedz