Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Hej #programowanie #pracait

Pisze z anonima bo niektórzy z pracy mnie kojarzą po koncie tutaj.
Chciałem zapytać o wasze taktyki negocjacyjne w przypadku dostania oferty z innej firmy.
Aktualnie mam 110/h i spodziewam się oferty z innej firmy na 130/h. Jednocześnie wiem, że jest szansa na otrzymanie kontroferty z aktualnej firmy, jeżeli będę miał coś z rynku. Pytanie jak to rozegrać, kiedy oferta już przyjdzie, bo wtedy naturalnie robi się ciasno z czasem. Ja to rozkminiam tak:
1. Dostaje oferte z firmy B
2. Dzwonie do menago z firmy A i mowie ze dostalem oferte na 140 z innej firmy i jeźeli wyrównają to zostanę (lekka nadwyżka dla zysku)
3. Jeżeli sie nie zgodzą - proste zmieniam firme
4. Jeżeli się zgodzą - jeszcze raz info do firmy B, że aktualna firma dała sporą kontroferte i musieliby dać jeszcze więcej żebym się ostatecznie zgodził, np. 150. (Sfera marzeń ale warto być gotowym chyba)
5. Jak sie zgodzą temat zamkniety i zmieniam firme bez dalszych negocjacji, żeby nie pajacować. Jak nie to biore z aktualnej co dają i zostaję.

Czy widzicie luki w moim planie?? Jak wy to rozgrywaliscie?

Pozycja jak coś niedeveloper, bo PO/BA, ale tak czy inaczej świat IT, więc pytam was, doświadczonych mireczków.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: zależy, jak przedstawi sprawę. Ja dwa razy szedłem do pracodawcy, bo ktoś inny oferował mi więcej. Dwa razy dostałem wyrównanie i jakoś nikt krzywo nie patrzył. Jedyne co, to za drugim razem musiałem poczekać 4 miesiące do czasu ustalania nowego budżetu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: luki są takie, że manager ci nie powie "tak mirek dostaniesz 150" bo on ma tyle do gadania co mój pies w kwestii twojej podwyżki i zanim to wynegocjuje z kimś, kto ma na to realny wpływ to już byś potencjalnie zaczynał prace w nowej firmie ( ͡° ͜ʖ ͡°) alternatywnie powie ci "tak tak mirek będzie podwyżka" i znowu się to przeciągnie tak w
  • Odpowiedz