Wpis z mikrobloga

Swoją drogą, dziwię się, że 2025 ludzie pchają się w umowy na stacjonarny internet, z wysokimi karami za jej zerwanie. Dla większości ludzi wystarczyłby Lajt/Nju/Virgin/Vikings z pakietem 100-200gb i możliwością zerwania umowy kiedy się chce. Oczywiście, są przypadki gdy ktoś zużywa kilkaset gb miesięcznie lub więcej i wtedy nadal lepiej mieć stacjonarny net.
#internet #elektronika #netia #mobilevikings #njumobile #virginmobile #poznan #polska
WykopowyInterlokutor - Swoją drogą, dziwię się, że 2025 ludzie pchają się w umowy na ...

źródło: temp_file5940029205651502119

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WykopowyInterlokutor: zależy od miejsca, kilka lat miałem mobilny t mobile, zrobili upgrade nadajnika i działało jak g---o. Nie zaryzykował bym na tą chwilę korzystania na co dzień z mobilnego, jeśli za 50zl. Można mieć światłowód i pracować komfortowo.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: Największa beka że operatorzy sami wypychają LTE dla domów i "firm" na potęge jako jedyne łącze a później lato i cyk przygaszone wszystko. U siebie mam LTE na kominie jako 2 WAN failover i muszę przyznać że ono nigdy nie przerywa ale co najwyżej jest przyduszone ale linia telefoniczna jeśli padnie to kompletnie. Światłowód 140m ode mnie przebiega i wyceny miałem 10-16-4,5 tys. zł za przyłączenie w tej kolejności
  • Odpowiedz
@WykopowyInterlokutor: sprzęt nie spłonął z winy operatora, co go obchodzi w ogóle wyjaśnienie, czy komuś dom się spalił czy ktoś na niego nasrał to nie robi mu różnicy. Domy się ubezpiecza od pożarów.

Światłowodu nigdy bym na bezprzewodowy nie wymienił...
  • Odpowiedz
@WykopowyInterlokutor nie widzę nic dziwnego, jeśli i tak zamierzasz mieć ten net cały czas to umowa na czas określony w niczym nie przeszkadza.

Poruszyłeś limit pobieranych GB ale zapomniałeś jeszcze o pingu który w radiowym jest około 50-60ms co w przypadku gier online całkowicie wyklucza rozgrywkę z ludźmi na światłowodach z pingiem 5ms.
  • Odpowiedz
@WykopowyInterlokutor: Te kary za zerwanie umowy są od jakiegoś czasu chore. Myślę, że powinno się o tym głośno mówić, bo przez to ze się nie mówi, operatorzy uznali, że im wolno.

Ja z tego powodu od paru lat nie przedłużam umowy, tj. mam internet, płacę za niego, ale bez umowy na czas okreslony. Trzeba coś jakieś pół roku wykrecać się od podpisywanja nowej i jest luzik.
  • Odpowiedz
@4x80

>Dla większości ludzi wystarczyłby Lajt/Nju/Virgin/Vikings z pakietem 100-200gb

@WykopowyInterlokutor: Tja, zwykła czteroosobowa rodzina jak moja średnio 600 na miesiąc.

6 osób, w tym jedno dziecko które sporo ogląda YT, plus jedna osoba pracująca z domu, reszta przeciętni użytkownicy internetu - 500-800 GB miesięcznie, co kosztuje 60 zł(brak limitów)
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: u mnie po LTE zapierdziela jak smok, blisko 80 Mbps, a to z telefonu łapie, bez ustawiania jakiejś anteny nawet. Wystarczyłoby mi jak chodzi o prędkość

Ale ilość danych już nie, tu się z opem nie zgodzę

@WykopowyInterlokutor jakieś 12 lat temu bawiłem się w statystyki i minimalnie wychodziło mi 300 GB miesięcznie

Teraz są YouTuby, Netflixy w 4K, pewnie całościowo na dom to idzie z 1TB miesięcznie
  • Odpowiedz