Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jak negocjować stawkę/warunki pracy?

Niedługo kończy mi się umowa na okresie próbnym i firma chce mnie zatrzymać. Na ostatnim firmowym spotkaniu mój przełożony mnie zachwalał (ogólnie bardzo spoko koleś) I szef powiedział, że jak przełożony wróci z urlopu to jeszcze przed wygaśnięciem umowy chcą obgadać ze mną kwestie finansową.

To że zapłacą mi więcej to wiem, bo na rozmowie powiedzieli już że bardzo niską kwotę zaproponowałem xD ale że tyle de facto u nich pracowałem.
Żeby tego było mało to robię znacznie bardziej zaawansowane rzeczy niż było to na rozmowie powiedziane. Po prostu spodobało im się to i sie tego trzymają.

Nie wiem jak podejść do tej rozmowy. Chcę, żeby mi zapłacili uczciwie za moją pracę. Pochwały mówią same za siebie.
Dodatkowo na rozmowie o pracę wspominali o sporadycznej pracy zdalnej, a mi by to bardzo pomogło.

Najprościej powiedzieć to co wyżej, ale może macie jakieś sposoby?

#praca #pracbaza

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Co to znaczy uczciwie? Jeśli liczysz na podwyżkę rzędu 50% to możesz się drogi zawieść, takie podwyżki dostaje się w zasadzie wyłącznie przy zmianie pracy a Ty wtopiłeś zgadzając się początkowo na dużo niższą stawkę.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim przede wszystkim zastanów się ile chcesz tej podwyżki, ewentualnie niższa podwyżka + wyższa premia kwartalna/roczna, albo kolejna podwyżka już wpisana w umowę za pół roku/rok. O pracę zdalną po prostu zapytaj jak zgłosić (już po uzgodnieniu stawek) żeby nie mogli tego wykorzystać w negocjowaniu Twojej propozycji w dół.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
samodzielny-analityk-69: Tu op, ale nie mam kodu.

Nie liczę na podwyżkę 50% xDD nawet kilka stówek już byłoby super. Poszedłem na taką kwotę, bo chciałem zdobyć jakiekolwiek doświadczenie w wyuczonym zawodzie. Nie zrozumie chyba tego nikt, kto był 4 miesiące bezrobotny.

Mi nie chodzi o robotę całkiem zdalną, a po prostu sporadycznie chociaż - o tym była mowa na rozmowie o pracę, ale nie prosiłem o dzień pracy z domu, bo codziennie się
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jak negocjować? Po pierwsze zrobić dobry przegląd rynku - o ile te wszystkie raporty płacowe są kiepskie - jak ktoś nie ma żadnego punktu odniesienia, to lepszy taki niż żaden. Następnie przygotować sobie listę typowych zadań na twoim stanowisku i sprawdzić co już umiesz, w jakim stopniu, oraz czy robisz coś ponad zakres. Dalej są umiejętności miękkie, oraz specyficzne dla branży o której nie napisałeś nic. Dodatkowo warto przeanalizować
  • Odpowiedz