Powiedzmy, że chciałbym pojechać na igrzyska #la2028 ew. późniejsze, bo jeszcze jestem młody. Zainspirował mnie Pan Turek, więc chodzi mi o strzelectwo, a z pozostalych sportów nie mam szans. Co dokładnie zrobić żeby się zakwalifikować? Zapisać się do klubu strzeleckiego i trenować strzelanie z krótkiej?
@Karl_Tofel: najwazniejsze chyba to robić dobrze działaczom. Najlepiej mieć kogoś tam z rodziny. Mozesz być dobry, a finalnie i tak pojedzie syn kuzyna - aczkolwiek nie zniechęcam - ktoś w koncu musi wywalić ten beton
@Rad-X bo to jedyna aktywność fizyczna, która mi dobrze wychodziła. Z biegania słabo, lekkiej nigdy nie uprawiałem, tak jak tenisa, w pingla słabo, pływać nie umiem itp.
@Karl_Tofel: jeśli jesteś dzieckiem i rodzice dobrze cię nie poprowadzą to nie ma szans na sukces w sporcie. Jeśli jesteś dorosły no to już i tak za późno.
Zapisać się do klubu strzeleckiego i trenować strzelanie z krótkiej?
zanim się gdzieś zapiszesz to się dowiedz, czy klub oferuje treningi z instruktorem, czy to dobry instruktor i czy zajęcia dodatkowo płatne czy w cenie... bo to będzie najważniejsze, żeby wskazał ci twoje błędy i nad czym masz pracować.. jak będziesz się bawić sam, to tylko utrwalisz swoje błędy. kolejna rzecz to dużo treningów - z instruktorem
@Emill @Polinik dziękuję za merytoryczne odpowiedzi. Szans oczywiście nie mam zbyt dużych, jak poprzednicy napisali, ale zawsze to jakieś ciekawe hobby
@Karl_Tofel: zasadniczo to prawda, że większość olimpijczyków to zaczyna za dzieciaka, a największe postępy się robi do wieku 20-paru lat. Ale z drugiej strony - Pan Turek zaczął sportowo strzelać w wieku 40-paru lat, jak odszedł z wojska. I nie, strzelanie w wojsku nie ma nic wspólnego ze strzelaniem sportowym, więc nie tak, że nabył skilla w wojsku. ( ͡°͜ʖ͡°)
A potem -- trenować, startować w zawodach, jak faktycznie będziesz dobry to klub zacznie wystawiać Cię w zawodach coraz wyższej rangi, a jak będziesz w okolicach poziomu olimpijskiego to będziesz brał udział w kwalifikacjach olimpijskich.
@Polinik: pod warunkiem jak będzie bratankiem prezesa związku.
#paryz2024 #sport #strzelectwo #strzelnica
Poza tym, aby dostać się do kadry, to by wypadało najpierw zostać żoną selekcjonera, albo zmienić kraj
generalnie z żadnego sportu nie masz szans
zanim się gdzieś zapiszesz to się dowiedz, czy klub oferuje treningi z instruktorem, czy to dobry instruktor i czy zajęcia dodatkowo płatne czy w cenie... bo to będzie najważniejsze, żeby wskazał ci twoje błędy i nad czym masz pracować.. jak będziesz się bawić sam, to tylko utrwalisz swoje błędy.
kolejna rzecz to dużo treningów - z instruktorem
Ale z drugiej strony - Pan Turek zaczął sportowo strzelać w wieku 40-paru lat, jak odszedł z wojska.
I nie, strzelanie w wojsku nie ma nic wspólnego ze strzelaniem sportowym, więc nie tak, że nabył skilla w wojsku. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Yusuf_Dike%C3%A7
@Polinik: pod warunkiem jak będzie bratankiem prezesa związku.