Wpis z mikrobloga

Na drodze z trzema pasami w jednym kierunku jest sytuacja, że lewy i środkowy jest do jazdy na wprost, prawy tylko do prawoskrętu. Taki znak stoi powiedzmy 100 metrów od skrzyżowania. Pasy przerywane na jezdni kończą się 30 metrów przed skrzyżowaniem. Chcąc jechać na wprost, według przepisów, powinno się jechać skrajnym prawym do ostatniego momentu w którym można zmienić pas na środkowy i wtedy czekać aż ktoś na środkowym mnie wypuści czy mając zamiar jechać prosto trzeba się zacząć ustawiać na środkowym już od momentu, w którym pojawia się znak, a jazda prawym do końca i czekanie na możliwość zmiany jest utrudnianiem ruchu? #prawojazdy #prawodrogowe
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

i czy mając zamiar jechać prosto trzeba się zacząć ustawiać na środkowym już od momentu, w którym pojawia się znak

@JerzyDabczak: tak bym robił bo pas przeznaczony dla skrecających mają zajmować skręcający a nie jadący prosto
  • Odpowiedz
  • 0
@Karton_bez_szkla jakiś ty uczony ( ͡º ͜ʖ͡º) Ja nie pytam o twoje przemyślenia i dobre rady, tylko czy ktoś potrafi wskazać konkretny przepis na ten temat. Także jeżeli nie jesteś w stanie podać sensownej odpowiedzi tylko wrzucasz swoje złote myśli z czarnej listy g---o-myśli to idź na elektrodę, żeby cię wyjaśnili
  • Odpowiedz
@JerzyDabczak: Jeżeli jest to poza obszarem zabudowanym to znak ostrzegawczy stoi 150-300m przed skrzyżowaniem jak dobrze kojarzę. Według przepisów musisz jechać prawym pasem, ale według rozporządzenia w sprawie znaków i sygnałów drogowych nie możesz zmienić pasa, w tym przypadku kierunku jazdy jeśli strzałki na jezdni prowadzą cię do zjazdu w prawo. Musisz zmienić wcześniej pas na środkowy, mimo że dalej masz przerywają linie. Tak jak na zdjęciu niżej niby masz
MaxWalonkoo - @JerzyDabczak: Jeżeli jest to poza obszarem zabudowanym to znak ostrzeg...

źródło: P-8b

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@MaxWalonkoo no ok, to ma sens w warunkach płynnego ruchu, ale zrobiłem rysunek poglądowy ( ͡ ͜ʖ ͡)
Samochód zielony wyjeżdża z poprzecznej drogi w prawo i chce jechać prosto. Korek jest na środkowym i nikt go nie chce wpuścić. Zielony skręca i włącza lewy kierunkowskaz. Na wysokości szarego znaku o kierunkach pasów. W międzyczasie zmienia się światło dla czerwonego, który na kolejnym skrzyżowaniu chce jechać
JerzyDabczak - @MaxWalonkoo no ok, to ma sens w warunkach płynnego ruchu, ale zrobiłe...

źródło: temp_file657559286887060081

Pobierz
  • Odpowiedz
@JerzyDabczak: Tu się robi trochę problem, bo ty chcesz skręcić a nie masz jak, a czerwony chce jechać pasem, który blokujesz. Ja bym się nie sugerował tym znakiem, który dałeś na szaro, bo to jest znak informacyjny i on nie ma w sumie większego znaczenia. Powiem ci tak jak mnie uczono, gdy robiłem kurs na instruktora nauki jazdy. Jeżeli chcesz skręcić, ale nie możesz skręcić, bo jest korek, to zalicza
  • Odpowiedz
@JerzyDabczak: jazda prawy pasem obowiązuje na kursie na prawo jazdy oraz na takich autostradach/ drogach szybkiego ruchu, w mieście jak ludzie jeżdżą na pamięć to już kilometr przed zmieniają pas jak wiedzą że będą skręcać, ponoć policja się nie czepia bo nie ma jakiegoś konkretego, surowego, wyznacznika kiedy możesz zmienić pas, no ale jak nie znasz miasta to jak tylko zobaczysz znak który pas do czego to zmieniasz żeby potem
  • Odpowiedz