Wpis z mikrobloga

#java #javascript #programowanie

Mam pytanie

Czy jest rynek dla programistów Java?Czy warto się jej uczyć?
Strasznie JavaScript mi nie podszedł (wiem że to dwie różne rzeczy)

Drugie czy po 40stce warto? (pod względem realnego znalezienia pracy)
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Primek_1980: Rynek na Javę wg mnie jest, bo dużo zostało napisane w JAvie i przydałoby się te systemy utrzymywać. Tym bardziej, że nowe pokolenie programistów woli podobno inne języki programowania.
  • Odpowiedz
  • 1
@Primek_1980 ja bym ciągnął javascript na twoim miejscu bo:
1. Poświęciłeś już temu czas więc to sunk cost
2. Jest bardzo dużo ofert pracy we frameworkach opartych na javascriptcie
  • Odpowiedz
Czy jest rynek dla programistów Java?

@Primek_1980: jest, ale dla poziomu specjalista+ juniorów nikt nie chcę

Czy warto się jej uczyć?

Jeżeli chcesz w tym robić to
  • Odpowiedz
@Primek_1980 :(
Generalnie nie poddawaj sie i rob swoje, ale ja bym dzis powiedzial ze ludzie po 30 maja problem z przebranzowieniem, czemu?
- firmy maja duzo osob, ktore maja skonczone ukierunkowane studia informatyczne plus natury nir oszukasz, przyswajanie nowych informacni nauka czegos nowego w wieku 20-30 lat jest szybsza, wydajniejsza i sprawniejsza.
- w java jak teraz wszedzie konkurujesz z 300-400 innymi osobami i nie p------e tego bez pokrycia, bo
  • Odpowiedz
@Primek_1980: Ja zostałem programistą Java w wieku 41 lat i pracuję w zawodzie ponad 3 lata. Ostatnio nawet zmieniłem pracę na lepiej płatną (jeśli 1980 to Twój rocznik, to jesteśmy równolatkami).
Jeśli ostatnich lat nie poświęciłeś na chlanie piwa i oglądanie "Trudnych spraw", tylko na coś bardziej rozwijającego mózg, to masz szansę nauczyć się programowania do poziomu, który pozwoliłby Ci podjąć pracę programisty jako junior.
Problem polega na tym, że
  • Odpowiedz
@Primek_1980: miałem podobnie mniej wiecej za czasow covida ale ja sie poddalem, nie warto, raz to co tu wymienione, a dwa ze to srodowisko jednak pełne buców. (skończyłem informatyke kilkanascie lat temu ale wiekszosc znajomych to jacys programisci wiec ze srodowiskiem mialem duzo wspolnego). Rozwiazania chmurowe ci nie podchodza? To raczej łatwiejsza galaz, bo powiedzmy, jak skonfigurować wirtualne maszyny jest latwiej niz przepisywac kod z jednego frameworka do drugiego itd.
  • Odpowiedz
  • 1
@pulaas: z JavaScript em mam takie problemy ze pracuje na jej ograniczonym silniku i nie mam 80% funkcji. Szukam polyfill i znaleźć nie mogę. (pracuje to za dużo powiedziane, napisałem jeden skrypt na 1000 linii i tyle 😓) ale działa i lubię to robi. Wolę chyba clasy i dziedziczenie niż te prototypy 😊😊😊
  • Odpowiedz
miałbyś w zespole pseudonim dziadek.

@okrupnik: pierniczenie wykopka, w normalnych zespołach jest się na cześć nawet z 60+

@Primek_1980 opuść najpierw tę zatęchłą pieczarę jakiegoś starego JS, może współczesny JS albo TS będzie wystarczającym przelomem żeby odnaleźć w kodowaniu więcej radości
  • Odpowiedz
@Primek_1980: Rynek pewnie zawsze będzie, ale wbić się na niego to obecnie dość duży problem. Informatyka to obecnie najpopularniejszy kierunek studiów, a wiadomo co się dzieję jak coś jest bardzo popularne.
  • Odpowiedz