mlynek89
Uniwersytet Wrocławski organizuje przetarg na samochód, w wymaganiach mają minimum 340 koni mechanicznych i felgi 20 cali ¯\(ツ)/¯ Wygląda to jakby ustawili się pod Audi z „kluczykiem komfortowym”.
#motoryzacja #wroclaw
https://platformazakupowa.pl/transakcja/970601
1165
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
testuser
testuser
@mlynek89: wygląda jak żywcem przeklejone z broszury dealera, tylko wycięli kody numeryczne elementów wyposażenia, a o nazwach handlowych feature-ów zapomnieli. Do tego dealer musi mieć salon we Wrocławiu, czyli najpierw poszła oferta, potem przetarg pod nią. Cenę i "gratisy" tez już pewnie ustalili...

Swoją drogą - dla kogo ta limuzyna ma być i po co? Ja rozumiem, że rektor w gronostajach nie pojedzie MPK na inaugurację roku akademickiego, no ale
857
d.....u
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
761
Rad-X
Już chyba taniej będzie podpisać umowę z jakąś firmą taxi, co ma S-klasy, A8-ki i 7er we flocie, bo auto zamawiane jest na 2-3 lata

@testuser: przecież taksówki nie zaparkujesz w swoim garażu, ani nie pojedziesz na wakacje zagranicę.
Pomyśl człowieku
66
AbaKowner
To jest legalne? @Watchdog_Polska
46
kaeres
@mlynek89: kręćmy Małysza @Watchdog_Polska
34
d.....u
@djtartini1: może i tak, ale tutaj jestem prawie pewien, że pan rektor będzie sobie jeździł służbowym audi o mocy 340KM, na 20 calowych felgach i nikt go nie ukara... taką moc ma nasze prawo.
29
kiciek
To Zamawiający powinien umieć uzasadnic dlaczego wymaga tych konkretnych parametrów .

@MamooKiedyObiad: Czy w ramach obywatelskiej kontroli instytucji finansowanych ze skarbu państwa mamy narzędzia to temperowania rozdmuchanych wymagań z przetargów? Taką realną, żeby to zatrzymać.
19
MamooKiedyObiad
MamooKiedyObiad
15
sopel87
@mlynek89: kto kuźwa podaje jako warunek pojemność MAKSYMALNĄ bagażnika? :D :D
15
RandomowyMirek
RandomowyMirek
@mlynek89: W którym dokumencie są te precyzyjne wartości dla wymagań minimalnych?

@xfin:
13
bylem_zielonko
13
djtartini1
@dlaczego_michau: Nie zaskoczysz, ale też- i tu cię nie zaskoczę- jest to karalne i tak były już wyroki w takich sprawach (zazwyczaj donosił ten kto przegrał przetarg) więc to nie tak, że można tak sobie robić dowolnie. Czasami organy kontrolujące są wyrozumiałe jeśli chodzi o sprzęt, który rzeczywiście musi spełniać określone wymagania, ale w przypadku np. samochodów już tak sobie.
12
testuser
testuser
@dlaczego_michau: ja to wiem, Ty to wiesz, wszyscy zdaje się to wiedzą... I co z tą wiedzą można zrobić? Jakkolwiek nie jestem za rozdmuchiwaniem biurokracji, tak pod publiczne przetargi "od określonej kwoty" powołałbym jakąś komórkę w NIK, która przed publikacją ogłoszenia by weryfikowała i uogólniała parametry z SWZ i OPZ. Przy "ciekawszych" przypadkach skłonny byłbym do karania autorów, na powiadomieniu CBA zaczynając, a kończąc na dymisji i karach bezwzględnego więzienia,
10
Tyrande
@mlynek89: tak wygląda większość przetargów.

Był prowadzony przetarg w januszeksie (mój poprzedni pracodawca) i oczywiście, że zwycięzca był wybrany.

Śmiesznie było jak przypadkiem inna firma dostała więcej punktów XD (tabelki zostały udostępnione uczestnikom) i ostatnie miejsce zwróciło uwagę że jest błąd w obliczeniach i 2 miejsce powinno być pierwsze. Ale szybko oferta się delikatnie zmieniła u dogadanej firmy, tak żeby o 1 punkt być lepszym xD
9
siadaj_Kulson
@dlaczego_michau no chyba, że się ktoś walnie tak jak policja swojego czasu, ustawili przetarg pod skody ale im się bmw wbiło z ofertą xD
Ciekawe czy w takich wypadkach oddają to co dostali w łapę dealerowi.
9
testuser
testuser
@Chris_Karczynski: nie mam zielonego pojęcia, z jakiej opcji politycznej jest rektor uczelni, ale tak długo, jak wydaje kasę m.in. z moich podatków, tak długo będę się burzył na niegospodarność, układy i wałki
9
mkorsov
mkorsov
@mlynek89 skoda Fabia Monte Carlo też spełnia
8
PiotrFr
@mkorsov: Fabia z 340 KM?
8
NIeLekajcieSie
@mlynek89: A6 ewidentnie. 55TFSI (250kW), ma 4x4, 4-strefową klimę i pneumatykę.
8
eldo16
@mlynek89 XDDD
Jeszcze te 340 koni byłbym wstanie zrozumieć
Ale te felgi to przegięcie xD
Ten przetarg bardziej wygląda jak post na grupie z 20 letnimi bmw
8