Aktywne Wpisy

powinem juz spać ale mysli przeróżne. Mętlik w glowie na jaki samochod sie zdecydowac. Kazdy z rozwazanych na swoje plusy i minusy

izimizixdd +4
Otwieram swój wątek porad życiowych, będę konkurencją dla @MackaCthulhu.
Daję darmowe porady życiowe.
Napisz pytanie, a ja odpowiem radą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Daję darmowe porady życiowe.
Napisz pytanie, a ja odpowiem radą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

1. Czym mógłbym zastąpić przełącznik, jakiś tranzystorek czy lepiej przekaźnik?
2. Co z napięciami logicznymi, czy potrzebuję jakichś konwerterów? Na oryginalnym pilociku power to 5 woltów.
3. W głośnikach mam jedno wejście, a chciałbym do nich podpiąć zarówno komputer jak i Raspberry, pomyślałem żeby zaimplementować w projekcie selektor źródeł (2 wejścia które przez GPIO można przełączać na jedno wyjście), czego mógłbym użyć aby uzyskać taki rezultat? Myślałem o CD4053 ale nie wiem czy to dobry wybór.
4. Czy wyjście audio wbudowane w Raspberry jest naprawdę tak tragiczne jak wszyscy piszą i muszę dokupować osobnego DACa? Moje głośniczki to nie żaden audiofilski sprzęt więc się zastanawiam czy aby ten wbudowany jack nie wystarczył.
To w zasadzie mój pierwszy projekt z IoT/elektroniki więc proszę serdecznie o pomoc, i tak, jestem dumny że użyłem Raspberry w moim projekcie i to żaden przerost formy nad treścią #pdk
#elektronika #raspberrypi #pytanie
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz@kolczan_prawilnosci: są analogowe przełączniki scalone https://www.mouser.pl/new/texas-instruments/ti-sn74lvc1g3157-switches/
a i jeszcze bym przeliczył ten rezystor R9 bo coś mały się wydaje
@kolczan_prawilnosci: może prościej będzie wysłać dźwięk z komputera do raspberry po sieci i niech tylko raspberry będzie podłączone do głośników.