Aktywne Wpisy

DziobakPepe +51
źródło: piękna polka
Pobierz
Codon +27
#gielda proszę bardzo, chcieliście to wrzucam update portfela po lekko ponad 3 miesiącach od ostatniego screena. Jeśli macie jakieś pytania, zapraszam do komentarzy.
źródło: 1000011061
Pobierz

Mam psa, a dokładnie golden retrievera, chłopak, miesiąc temu skończył rok, jeszcze niekastrowany.
Psiak od szczeniaka ma problemy z emocjami, korzystaliśmy z pomocy jednej trenerki, z którą finalnie się "rozstaliśmy", teraz będziemy szukać nowej.
Wstęp po to, żeby nakreślić, że nie jest z włochaczem łatwo i czasami trudno mi stwierdzić, co w jego zachowaniu wynika z dorastania i hormonów, a co z jego unikatowego poziomu emocji .
To, co mnie martwi, to to, że od tygodnia zaczął zachowywać się inaczej niż zwykle.
Zawsze byl szalony przez to, że pobudza go dosłownie wszystko ale teraz jest po prostu dziwny.
Jest jakiś niespokojny, gorzej odpoczywa, jeszcze bardziej ciągnie na spacerach, gdy zasypiamy, to kręci się bardziej niż zwykle, ziaje/bardziej dyszy, jakby nie mógł spać.
Teraz druga noc z rzędu nas budził, choć nie zdarzało mu się to od kiedy przestał być szczeniakiem (chyba, że znowu coś zezarl, to budził nas i wymiotował xD)
Po dzisiejszej nocy, gdy obudził nas o 2 w nocy, a potem poszedl spać na balkonie (czego nigdy nie robił), chcialem już z samego rana jechać do weta ale..budzimy się o 6, ten cały w skowronkach, przyszedł z balkonu, odstawil "nie wejde w szelki", a następnie na spacerze skakał ze szczescia z korą drzewa w pysku i kładł się na plecach (klasyczny golden).
Mamy wizytę u naszego weta za kilka dni, chce mu zrobić morfologię, badania tarczycy, na jesień albo wiosne umawiamy sie na kastracje (musi, jedno jajko mu nie zeszło, a potrafi to rakowieć).
W najbliższych tygodniach będziemy się też umawiali na RTG bioder.
1. Polecacie jeszcze jakieś badania, które mozna zrobić?
2. Pytanie głównie do właścicieli goldenów
Ja wiem, że one są dzieciakami do 3 roku życia, dorastają itd ale jak to było w Waszym przypadku z Waszymi goldenami? Każdy mi mówi "uspokoi się, jak będzie miał 3 lata" ale takie huśtawki nastrojów (hormonów?) jednak mnie martwią.
Dla atencji foteczka
źródło: temp_file5066227144778812212
PobierzTo Wasz pierwszy pies?
Tak, to nasz pierwszy pies, na pewno robimy sporo błędów, choć nie widzimy ich, stąd właśnie decyzja o tym, że najpierw sprawdzimy wszystko u weta, a potem bierzemy się jeszcze raz za pracę ze specjalistką
@pyszniarz oczywiście, lepiej żeby dostał raka
Na pewno golden był rozsądnym wyborem na start ale jak widać jeden pies danej rasy nie jest równy wszystkim.
Psy, to jest ciężka sprawa niestety. Wychowałem się w domu
Podziwiam, że wiedząc z czym to się je, tak czy siak znalazł się u Ciebie psiak, tzn, mając już nie najlepsze doświadczenia.
Zdaje sobie sprawę, że będzie raczej takim 3 latkiem, trochę wierzę w to, że wyrośnie
nie liczę na to, że się jakoś zmieni na lepsze ale na gorsze to nie spodziewałem się ; p jak teraz ma momenty, że przestaje słuchać komend, ktore generalnie zna dobrze
Ma wszystko, kong, maty węchowe, lickmaty, zwierzęce gryzaki, marchewki, zabawki z chowaniem jedzonka, szukanie jedzenia w trawie na spacerach itd.
Wszystkie te rzeczy pewnie możemy częściej robić, dzisiaj właśnie w sumie do takiego wniosku doszedłem.
Skorzystam z sytuacji i podpytam - oprócz aktywności nosowych, że tak powiem, ile i jak często się z nim bawisz/bawiłeś jak miał koło
ma chorą tarczyce, początkowo bral hormony, teraz bierze Thyroforce i wygląda na to że sytuacja ogarnięta
niestety jest tak jak mówisz, trzeba bardzo dużo czasu i cierpliwości. sam też myślałem, że będzie dużo łatwiej.... u mnie błędem było zdecydowanie za mało socjalizacji