Wpis z mikrobloga

@kinson: #kryptozoologia ;)
A tak na serio to nie dziwię się że w czasach kolonializmu odżyły zabobony np o syrenach czy innych mitycznych stworach skoro nowe odkrycia okazywały się nie mniej fantastyczne od legend. Wgl kiedy odkrywano dinozaury to chyba jeszcze nie mieli za bardzo pojęcia o datowaniu, ciekawe czy na nowo uwierzono w średniowieczne i starożytne podania
  • Odpowiedz
@kinson: @Nessiteras_rhombopteryx to nie koniecznie krypto, raczej skamieliny znajdywane w tamtych czasach mogły być o wiele bardziej kompletne niż te które teraz odkrywamy. Ale z racji braku technologii jak je w odpowiedni sposób przechowywać to po prostu uległy zniszczeniu. Mimo to jeden z drugim namalował jakiegoś raptora z piórami ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@kinson: @Nessiteras_rhombopteryx wiele mitycznych stworzeń to wyolbrzymione opisy prawdziwych zwierząt. Na przykład mantikora to tygrys. Centaury, to indoeuropejczycy (pierwsi jeżdźccy konni w Grecji). Jest też taki stwór co wygląda jak smok, ale ma głowy węża z czego drugą na ogonie. To jest taka glizdowata jaszczórka beznoga, której ogon udaje głowę.
Ok, zapomniałem przykładów, ale kiedyś znałem ich sporo.
  • Odpowiedz
  • 11
@orkako

Ja gdzieś widziałem porównanie czaszki słonia albo mamuta z wyobrażeniem cyklopa, gdzie w miejscu trąby istnieje duży otwór w czaszce co przyjęto jako oczodół, a że czaszka jest ogromna, to pasowało do ogromnych cyklopow
  • Odpowiedz
@szybki_zuk: tak to działa, że tam gdzie były kamieniołomy zwykle też znajdowały się pozostałości po zwierzętach z różnych okresów, w tym właśnie po dinozaurach. Skoro współcześnie potrafimy odkryć kompletne szkielety to co mogło się znajdować w rozłupanych skałach w czasach Rzymskich. Istniały także naturalne pułapki w postaci jeziorek z asfaltem. Ten asfalt był od kilku tysięcy lat wybierany dla potrzeb różnych kultur w różnym celu głównie budowlanym. No i raz
  • Odpowiedz
@Cipkozaur: No nie wiem czy wiele bardziej kompletne, z punktu widzenia tych skamielin średniowiecze było ledwie wczoraj. Ale na pewno coś znajdywali, gryf mógł być protoceratopsem(cztero nożny z dziobem i potencjalnymi piórami) a skoro dziób i pióra to skrzydła już sobie odpowiedzieli ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Ja gdzieś widziałem porównanie czaszki słonia albo mamuta z wyobrażeniem cyklopa, gdzie w miejscu trąby istnieje duży otwór w czaszce co przyjęto jako oczodół, a że czaszka jest ogromna, to pasowało do ogromnych cyklopow

@bn1776: Tak to prawda. Czaszki słoni leśnych (Palaeoloxodon) żyjących dawniej w Europie na na egejskich wyspach były brane za czaszki cyklopów. Zresztą nie tylko czaszki, ale i resztę kości słoni przypasowywano do cyklopów.
  • Odpowiedz