Wpis z mikrobloga

Cześć.

Pytanie do Mirków i Mirabelek, którzy mieli robioną operację przegrody nosowej, przycięcia małżowin nosowych dolnych i plastyki podniebienia miękkiego wraz z języczkiem.
Jak oceniacie wpływ tych operacji na Wasz bezdech senny i chrapanie? Czy po kilku latach nadal jest dobrze?
Podzielcie się, proszę, Waszymi dobrymi i złymi doświadczeniami w tym temacie.

P.S. to że tuż po operacji jest katastrofa, to już wiem.

#medycyna #szpital #bezdechsenny #pytanie
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciejj miałem robiony nos i języczek, i pomogło, wręcz pierwsze dwa dni czułem się jak młody bóg, lecz okazało się że to zasługa natlenienia podczas zabiegu.
Lecz po dwóch nocach zauważalna zmiana na gorsze, ale i tak o wiele lepiej niż przed zabiegiem.
Tak czy inaczej warto!
  • Odpowiedz
@maciejj ahi mialem dwa razy robione, ale bez efektu bo nie spałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ja miałem 40 minutowy zabieg, przypalili laserem przegrodę nosową, i ucieli kawałek języczka. Nie miałem robionej plastyki podniebienia.
Ja po zabiegu nic nie czułem, normalnie funkcjonowalem już następnego dnia.
  • Odpowiedz
@maciejj: wejdź na grupę https://www.facebook.com/groups/bezdechsenny i poczytaj historię różnych osób - jak widzę taki zestaw zabiegów to na 99% nie miałeś porządnej diagnostyki (a jest nią tylko badanie DISE) wiec to jest robienie dość okalaczającego zabiegu "na czuja"- czasem się uda ale zazwyczaj poprawa jest jedynie częściowa i osoby takie często kończą z aparatem CPAP i to w trybie stałociśnienieniowym, bo operacja taka komplikuje dalsze leczenie

na świecie odchodzi się już od "dużych" zabiegów na chrapanie, bo skuteczność tego jest wątpliwa, a potencjalne komplikacje dość przykre (najczęściej uczucie permanentnej "guli" w gardle, problemy z przełykaniem płynów)

tak więc moje rady są następujące:
- sprawdź sobie AHi zanim cokolwiek zrobić, jeżeli będzie powyżej 15 to zacznij od razu od
  • Odpowiedz
  • 0
@pcstud: dzięki za naprawdę dobre porady, ale trochę mnie nie doceniłeś. Jestem po badaniu polisomnograficznym i moje średnie AHI to 17.6, a w fazie REM ponad 20.
Za chwilę mam tomografię zatok i reszty struktur, a w październiku badanie DISE (fiberoendoskopia ORL podczas snu farmakologicznego)
  • Odpowiedz
@maciejj no to szacun, że poważnie podchodzisz do tematu 👍 praktyka niestety mówi, że jesteś wyjątkiem od smutnej reguły; obiektywnie przy AHI 17,6 szansę na wyleczenie są ale raczej niewielkie - jeżeli jednak do tego masz wysokie BMI i drastycznie je obniżysz, to one diametralne rosną 😀 powodzenia!
  • Odpowiedz
  • 0
@pcstud: 👊🏿

Dla mnie operacje to ostateczność, mimo, że już wiem, że mam krzywą przegrodę nosową i wiotkie podniebienie miękkie. (a pewnie dojdzie do tego za długi języczek i przerośnięte małżowiny dolne nosowe) W tamtym roku miałem mieć jedną operację kręgosłupa szyjnego i być dwa dni w szpitalu, a skończyło się na trzech, półtora tygodnia i uszkodzonym rdzeniu kręgowym przez przypadek. Nie wierzę już w chirurgię.

I faktycznie mam otyłość
  • Odpowiedz