Wpis z mikrobloga

A jaki ty dziś sport uprawiałeś?

I nie, nie chodzi mi o to, że "jak nie grałeś w piłkę to nie masz prawa komentować". Ale raczej wskazanie na to, że przyszłość polskiego sportu zależy w jakimś stopniu od każdego z nas. Możemy się zżymać się na brak szkolenia, patologię w związkach itd. Ale dużym problemem jest brak kultury uprawiania sportu w Polsce.

Sport nie jest uważany za normalne hobby, sposób na spędzanie czasu, tylko coś co robią dzieci w szkole i profesjonalni sportowcy. Dorośli w zasadzie sport widzą tylko w telewizji, uprawianie go hobbystycznie w wieku dorosłym, a na pewno 30+ jest uważane za ekstrawagancję, coś w gruncie rzeczy niepoważnego.

Chińczycy i Amerykanie może mają fabryki talentów, ale z pewnością nie można tego powiedzieć o Węgrach, Chorwatach, Słoweńcach i innych nacjach tego rozmiaru i zamożności. Wydaje mi się, że klucz do ich sukcesu leży w normalizacji uprawiania sportu jako zwykłego zajęcia w wolnym czasie.

Dorastające w takim środowisku dziecko na szansę wcześniej złapać bakcyla, generalnie poprzez podejmowanie aktywności sportowej jest już lepiej rozwinięte w wieku dojrzewania. To jest pierwszy krok do wykrycia talentów.

#paryz2024 #pilkanozna #mecz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marcelus: wygrałem mistrzostwa Europy pewnej niszowej dyscypliny, dostałem za to koszulkę i kg białka
aczkolwiek za dzieciaka to mogłem sobie co najwyzej patykiem w góvvnie pogrzebać
  • Odpowiedz
@marcelus: Tylko ze to nie musi sie przekladac na medale. Ludzie uprawiaja sporty masowe typu pilka, kosz, tenis czy jakas siatka a z tego to sie zrobi ze 3 medale maks. Mi to akurat nie przeszkadza bo walic ta olimpiade raz na 4 lata. Ta tabela medalowa i tak nie jest miarodajna.
  • Odpowiedz
  • 16
@marcelus: chciałbyś żeby twoje dziecko rzucało młotem, dyskiem i było spasioną świnią? Albo skakało o tyczce i miało z tego 0 kasy i jeździło po wioskowych festiwalach by coś zarobić. Z większości sportu nie ma kasy, po co pchać dzieci w taki kierunek kariery. To że macie jakieś medalowe kompleksy co 4 lata nie oznacza, że potrzeba przepalać niepotrzebnie miliardy na durne dyscypliny.
  • Odpowiedz
@marcelus: skłonność do aktywności fizycznej jest dziedziczna, to geny nie kultura. 45% skłonności to geny, kultura 25% i czynniki losowe 30%.

Plus warto pamiętać że ten model badań zaniża wpływ genów więc prawdziwa proporcja to bliżej 55%-15%, pisząc z doświadczenia jak zwykle takie korekcje wyglądają wśród innych cech.

Można próbować zmieniać "kulturę" a wpływ dysgeniki i tak będzie 3x silniejszy jak nie więcej.
tyrytyty - @marcelus: skłonność do aktywności fizycznej jest dziedziczna, to geny nie...

źródło: 1000000753

Pobierz
  • Odpowiedz
@marcelus ciekawa kwestia. Hm.. może to temat do o wiele głębszej dyskusji - jak jest w tej Polsce powiatowej, czy gminnej a jak w większych miastach. Jakie warstwy społeczne mają szansę się wybić i w jakich dziedzinach... Zgodzę się że piłka jest dofinansowana mocno i wszędzie ale to wszędzie są jakieś ligi 5 klasy, europejskie kluby itp. to prosta gra i wciąga wiele osób. A reszta?
Nie zgodze się że uprawianie
  • Odpowiedz
Dorośli w zasadzie sport widzą tylko w telewizji

@marcelus: w sumie bazując na wynikach oglądalności wydarzeń sportowych w ostatnich latach powiedziałbym że dużo większa liczba dorosłych niż nam się wydaje nie ma nawet styczności z tym "telewizyjnym" sportem
  • Odpowiedz
Wydaje mi się, że klucz do ich sukcesu leży w normalizacji uprawiania sportu jako zwykłego zajęcia w wolnym czasie.

@marcelus: Źle Ci się wydaje. Jakość zależy od finansowania szkolenia, a finansowanie to albo bogaty sponsor albo popularność i przychody z zawodowego sportu, że opłaca się trenować młodzież albo w skrajnych wypadkach jakaś nisza, gdzie można sobie nabić medali nie mając realnej konkurencji (jak waterpolo).

W Polsce nie mamy globalnych marek, żeby z własnych przychodów miały potężne systemy
  • Odpowiedz
  • 0
@Odbuta no nie wiem. Mieszkam w centrum Warszawy, jest tu jeden zespół boisk otwartych, pewnie jedyny na jakieś 100k mieszkańców. Zwykle jest tam pustawo, 2/3 osób korzystających to imigranci - Ukraińcy, Pakistanczycy itd.

@QRQ chciałbym żeby moje dziecko uprawiało sport i było w tym dobre.

@slawek887 wszystkie trzy kraje są od Polski znacznie mniejsze, per capita biją nas na głowę. Taka Słowenia to jest w ogóle fenomen, gdyż osiąga
  • Odpowiedz
@marcelus: Zarówno dzieciaki i dorośli 30+ uprawiają jakiś sport. Chociaż patrząc tylko i wyłącznie z własnych obserwacji to częściej sport uprawiają ludzie bez dzieci aniżeli Ci drudzy. Ale to pewnie wynika po prostu z kwestii czasowej.
  • Odpowiedz
Dorośli w zasadzie sport widzą tylko w telewizji, uprawianie go hobbystycznie w wieku dorosłym, a na pewno 30+ jest uważane za ekstrawagancję, coś w gruncie rzeczy niepoważnego

@marcelus: Co masz na myśli sport? Bo mam wrażenie, że np. w grupie wiekowej 30-40 to zdecydowana większość osób jakąś formę aktywności przejawia - bieganie, siłownia, rower, jakieś runmageddony, w Playarenie też często grają zespoły z ludźmi w tym wieku
  • Odpowiedz
@marcelus: tak, to moja wina bo nie biegam, że Polska wraca w klasyfikacji medalowej do czasów Melbourne kiedy ciagle tu były pomniki Stalina a cudem nie rozjechały nas ruskie czołgi xD

To przez to zapewne za mało wzorców sportowych miała ta kajakarka co zrobiła Niemcom dwa medale ale jej Janusze nosacze kazały s--------ć z polskiej reprezentacji xD
  • Odpowiedz
uprawianie go hobbystycznie w wieku dorosłym, a na pewno 30+ jest uważane za ekstrawagancję, coś w gruncie rzeczy niepoważnego

@marcelus: przecież 30+ i hobbystyczne uprawianie sportu nie ma praktycznie żadnego związku z medalami olimpijskimi.

To jest pierwszy krok do wykrycia
  • Odpowiedz
Taka Słowenia to jest w ogóle fenomen, gdyż osiąga bardzo dobre wyniki w wielu sportach, są bardzo dobrzy na przykład we wszystkich sportach drużynowych.

@marcelus: To, że wygrali z jeden czy dwa mecze z Polską nie znaczy, że są "bardzo dobrzy". Poza tym:
-piłka nożna - sukcesy bez porównania z reprezentacją Polski, brak uczestnictwa w turniejach, na których Polska regularnie występuje
-siatkówka - ostatnie lata urośli, ale nadal gorzej niż Polska, moim zdaniem kwestia dobrego pokolenia, niekoniecznie systemu
-koszykówka - lepiej niż Polska, ale żaden hegemon, ot
  • Odpowiedz