Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#gielda
Pytanie moje dotyczy cfd
Powiedzmy, że kupuje cfd i depozyt mam 500 zł, a wartość kontraktu to 2500 zł. I teraz czy jak mi nie pójdzie to mam debet u brokera 2500 zł czy tylko tracę depozyt?

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Mirki często wspominały, że prawo UE zabrania debetu. Więc powinieneś co najwyżej stracić depo (albo pół bo broker może zamknąć pozycję przy 50% pokrycia depo - choć tu nie wiadomo, w końcu może się różnie papier otworzyć).
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Automatycznie zamknie pozycje i zrealizuje stratę jak depozyt spadnie <50% wartości. Przy tak małym depo to wywali Cię na pierwszej ladze w dół.
  • Odpowiedz
@2047: Zależy od brokera. U jednego stop-out będzie na 50 procentach, u innego będzie to ponizej 20 procent depo. Wywali albo nie wywali. Zależy od wielkości pozycji. Fakt, depo małe. Indeks Dax dla przykładu. Przy najmniejszej możliwej pozycji, która mogę otworzyć u mojego brokera, ruch w górę lub dół o 100 punktów powoduje zysk lub stratę w wysokości około 50zl. Do wyzerowania depo - potrzebowalbym lagi na około 900-1000 punktów.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: brokerzy regulowani w UE mają obowiązkową ochronę przed ujemnym saldem, więc u takiego nie będziesz mieć debetu, po prostu Cię wyzeruja. Czyli stracisz tylko swój wkład. U brokerów z regulacjami z poza UE to zależy. Większość zapewnia ochronę przed ujemnym saldem, ale to sprawdzisz na stronie danego brokera.
  • Odpowiedz