Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z was ma piekarnik w zabudowie nad zmywarką i może powiedzieć jak takie rozwiązanie się spisuje?

Jestem na etapie projektowania nowej kuchni i jedynym sensownym miejscem jest zmywarka pod piekarnikiem parowym w słupku i obok lodówka w zabudowie - tak jak na obrazku. Takie rozwiązanie najbardziej podoba mi się wizualnie. Nie wiem tylko jak beda wyglądać kwestie gwarancyjne tych trzech sprzętów i czy one mogą stać w takim układzie koło siebie (dwa źródła ciepła obok lodówki). Jest tu jakiś spec?

#kuchnia #projektowanie #stolarstwo #meble #mieszkanie #remontujzwykopem #agd
Emdowu - Czy ktoś z was ma piekarnik w zabudowie nad zmywarką i może powiedzieć jak t...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Emdowu: raczej zmywarka nie powinna mieć wpływu na piekarnik i vice versa. Osobiście to jedyne co, to bym robił zmywarkę na dole, żeby w razie fakapu woda poleciała na podłogę plus żeby piekarnik oddawal ciepło w meble.
Nie jestem fanem stawiania sprzętu obok lodówki, ani lodówek w zabudowie w ogóle, ale nie powinno być problemu z tego powodu.

Upewnij się tylko, czy standardowy 2,5mm2 kabel wystarczy, czy pociągnąć tam coś
  • Odpowiedz
  • 0
@magic_johnson tak tak, zmywarka tylko pod piekarnikiem. Odwrotnie na pewno nie wchodzi w grę. Czytam i w internecie piszą głownie o parze wodnej, która może uszkodzić piekarnik. Jesteś stolarzem?

Wymyśliłem, ze piekarnik podłączę pod 1 fazę, która mi zostanie z płyty indukcyjnej (potrzebuje do niej 2 faz). Zmywarka na osobnym obwodzie, lodówka na osobnym z gniazdkami nad blatem.
  • Odpowiedz
@Emdowu: a czemu nie zrobisz piekarnika pod indukcją jak biały człowiek? Teść ma pod indukcją szufladę na sztućce jak na obrazku, to podczas gotowania jak chcesz wziąć widelec od razu łap też pantenol. Ja bym tu wszystko poprzekładał, miejsca masz dużo. Ważna jest też ergonomia - jak robisz kuchnie rogową to lodówka, kuchnia i zlew powinny być tak jakby rogami trójkąta, wtedy się aż miło pichci.
  • Odpowiedz
  • 0
@ElCiesiel prawie codziennie korzystam z piekarnika. Teraz mam go pod płyta i na wysokości jest o niebo wygodniejszy. Plus straciłbym główną szufladę na garnki i zastawę
  • Odpowiedz
@Emdowu: Ja tak mam i jest OK. Wymaga to pewnej ekwilibrystyki, bo słupek z piekarnikiem musi być podwieszony. (żeby w razie awarii móc wysunąć zmywarkę). Tak więc słupek nie może leżeć na zmywarce tylko np 5 mm powyżej (825 mm). Nad zmywarką też będzie musiała być mała blendka, wynikająca właśnie z tego powodu żeby zakryć owe szczeliny. Raczej się unika takich rozwiązań, ale jeżeli nie ma innej lepszej opcji, albo
  • Odpowiedz
@Emdowu: tylko nie bierz lodówki w zabudowie. G---o straszne. 4k i więcej, klasa energetyczna E i całe 300l pojemności. Do lodówki jeszcze licz front za kilkaset złotych. Sumarycznie bulisz niemal 5k a w tej cenie ludzie mają dwudrzwiowe w klasie A.
  • Odpowiedz