Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wizyta u psychologa.

Cześć Mirki, zastanawiam się nad wizytą (w zasadzie to online bo mieszkam w innym kraju) u psychologa, ale nie jestem przekonany czy to dla mnie i czy ma to jakikolwiek sens. Nie jestem przekonany czy będę umiał go wysłuchać i zgodzić się z tym co mi doradza. Po prostu łatwo czytam ludzi i nie potrafię tolerować tego gdy ktoś mówi jakieś głupoty. Nie mam zamkniętej głowy, wręcz jestem otwarty i tolerancyjny na większość rzeczy. Nie wiem nawet jak to dokładnie opisać, ale może mieliście podobną sytuację i zdecydowaliście się na psychologa dla poprawy własnego samopoczucia? Jakie wrażenia? Warto, nie warto? Aktualnie mam dosyć trudny etap w życiu, większość rzeczy się wali lub zawaliło i o ile sam potrafię sobie obmyślić plan wyjścia z tej sytuacji, przeanalizować różne scenariusze to mimo to chciałbym poznać czyjś inny punkt widzenia. Jeśli psycholog to lepsza kobieta czy mężczyzna? Szczerze mówiąc bardziej mnie przekonują kobiety w tej dziedzinie. Macie może jakieś rady, wskazówki, doświadczenia, coś czym moglibyście się ze mną podzielić?

#psycholog #zwiazki #depresja

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@mirko_anonim idź do psychoterapeuty który jest psychologiem dodatkowo nie samego psychologa.

I jak chcesz coś bardziej.. ugruntowanego w rzeczywistości to wybierz nurt w stylu poznawczo behawioralnego
  • Odpowiedz
Tak jak kolega wyżej napisał, nie kontaktuj się z psychologiem, tylko z psychoterapeutą. Psychologiem jest ktoś kto skończył 5 lat studiów psychologicznych, a psychoterapeuta to ktoś kto powinien mieć studia, ale dodatkowo kilkuletnią szkołę psychoterapii, praktykę, i przejść psychoterapię własną, oraz być w kontakcie z innym terapeutą z którym konsultuje przypadki. Psychoterapeuta to jest całkiem co innego niż psycholog. No ale też sprawdź czy ma dyplomy, bo w Polsce ten zawód nie
  • Odpowiedz
Też uważam ze psychoterapeuta jest lepszy i to w nurcie nastawionym na rozwiązywanie problemów. Co do płci to raczej indywidualna kwestia. Ja polecam terapię internetowo wygodnie i nie trzeba nigdzie chodzić. W necie można znaleźć fajne stronki na których mozna sie umówić na wizytę a w wyborze terapeuty w odpowiednim nurcie pomaga ankieta
  • Odpowiedz