Wpis z mikrobloga

Ostatnio kręciłem się po Nantes i nawet nie widziałem, że mają tam elektryczne autobusy ładujące się na przystankach. Trwa to 15 sekund i wystarcza na 3-4 przystanki. Chyba się sprawdza, bo już 6 lat tak jeżdżą.

#transport #samochodyelektryczne
PiotrFr - Ostatnio kręciłem się po Nantes i nawet nie widziałem, że mają tam elektryc...
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Issac: ale te w Gdyni to się tam normalnie dłużej ładują?

co tańsze większe baterie w pojazdach czy częstsze ładowarki po drodze ?

Myślę że w mieście, z całą infrastrukturą chyba łatwiej zrobić częstsze. Dużo mniejsza bateria, niższa masa autobusu, niższe koszty wymiany baterii. Jak to zobaczyłem to byłem po prostu zaskoczony, że to tylko tyle trwa. Później poczytałem. Niestety nie ma zbyt dużo szczegółów specyfikacji. Wiem tylko że ładują
  • Odpowiedz
@PiotrFr: Długofalowo na pewno lepiej częstsze ładowarki, ale 600kW ładowarki co 2-3przystanki to nie lada wyzwanie. Dodatkowo baterie tanieją, więc zamiast zabierać miejsce w centrach, można jak w Gdyni.
  • Odpowiedz
  • 3
@Issac: cena baterii to jedno. Dochodzi ciągle problem produkcji. Masy, która wpływa na zużycie pojazdu i energii.
Fajnie że różne opcje próbują. Teraz w Barcelonie uruchomili dla aut ładowarki 100% offgrid. Zasilane PV i rekuperacją z metra ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 2
@Entroop: z hamowania. Nie wiem dlaczego tak wymyślili, bo wydaje się że powinna się równoważyć ta enegia. Ale całą sieć mają stawiać, więc chyba to liczyli ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz