Wpis z mikrobloga

@Dan188 Ogólnie się zgadzam z nim za wyjątkiem samatha-vipassana. Historycznie było takie rozróżnienie i ono funkcjonuje po dziś dzień. Co do terminu samadhi to oddawanie go jako koncentracja nie jest zbyt dobre i o tym mówi wielu ludzi. Słowo koncentracja implikuje wykorzystanie siły woli a każdy kto medytował wie że nie da się utrzymać umysłu siłą woli na dłużej niż na krótką chwilkę. Co do czterech jhan to faktycznie wydaje się
  • Odpowiedz
@Dan188 Być może wielu współczesnych nauczycieli theravady w swoim nauczaniu zaczęło bardziej odnosić się do sutt niż do późniejszej tradycji i dlatego ma miejsce taki renesans jhan. Prawdopodobnie za sprawą współczesnych badań na polu Buddhist studies. Tak mi się wydaje.
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: Powiem tak co do vipassany i jhan. To ja patrzyłem trochę na kanon palijski i czytałem takie trochę niestandardowe analizy niektórych mnichów, którzy mocno odwołują się do sutt krytykując komentarze. Prawdę mówiąc w suttach raczej wychodzi na to, że nie ma podziału zbytnio na samantha vipassana. W suttach raczej jest takie podejście że to są dwie cechy które powinni być równomiernie rozwijane. Więc tak rozróżnienie może i istnieje, ale
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: Co do samej tradycji to tak Ajahn Brahm dostał coś na wzór ekskomuniki ale to nie działa tak jak w kk. W sumie dobrze że dostał bo jaki jest sens utrzymywania się przy tych instytucjach z Tajlandii powiązanych z rodziną królewską itd. Odległość między Australią a Tajlandią jest zbyt duża jak i różnice kulturowe. Ale co do wyświęcenia kobiet to są też dobre argumenty przeciw(Ajahn Thanissaro o nich mówił).
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: Jeszcze co do jhan. Ja w sumie przychylam się do opinii Ajahna Chah. Jhany w stylu totalnych absorpcji gdzie nie ma poczucia ciała są zagrożeniem dla praktykującego i nie są konieczne. Inna sprawa to sutta jhany. W sumie to dziwne że Ajahn Brahm popiera totalne stany absorpcji skoro jego nauczyciel(Ajahn Chah) to jawnie krytykował
  • Odpowiedz
  • 1
@Dreampilot: Thanissaro głównie argumentuje w sprawie kobiet na podstawie sutt. Ale tu nie chodzi ściśle o to negatywne nastawienie do kobiet tylko problem wygaśnięcia linii kobiet. Thanissaro uważa, że kobiety nie mogą mieć możliwości wyświęcania bo linia kobiet dawno temu wygasła i nie można jej odtworzyć.
  • Odpowiedz
  • 1
Z tym open awareness całkiem możliwe. Mogło to wyglądać tak, że ktoś najpierw robił medytacje kultywacje aby rozwinąć uspokojenie i ogólnie pozytywne cechy, a później gdy przeszkody słabły przechodził do czujnej świadomości bez fiksacji na konkretnym obiekcie, a wtedy zamiast wchodzić coraz bardziej w obiekt, wchodził coraz bardziej w stabilny spokój. Taka jhana też umożliwiała wgląd w trakcie praktyki. Jest w sumie też jedna dobra książka która dokonuje podobnej rewizji "what you
  • Odpowiedz
@Dan188 Jak potwierdzasz moje rozumowanie to znaczy że nie bujam całkowicie w obłokach ( ͡º ͜ʖ͡º)
Tą książkę mam w swojej biblioteczce ale jeszcze jej nie czytałem. Może przyjdzie i na nią czas.
  • Odpowiedz
Absolutnie nie zgadzam się z retoryką Buddy i dla mnie to jest absurdalne. Dlaczego niby ktoś ma być pozbawiony możliwości rozwoju duchowego tylko dlatego że posiada ciało kobiety? Mam tu na myśli poglądy wczesnego buddyzmu i theravady gdzie aby osiągnąć ostateczny cel arahanta trzeba być mnichem i mężczyzną. Ale z drugiej strony rozumiem Buddę gdyż takie były czasy w których żył.

@Dreampilot: tak tak, mireczku, Budda po prostu tak myślał,
  • Odpowiedz
@Dan188: Nie wiem czy już mogę odpowiadać, czy jak zwykle będziesz kasował swój komentarz. Dalej widzę jesteś pierwszy do wygłaszania pouczeń kogo można krytykować, i co jest na miejscu, a co nie jest, ale musisz chyba trochę rozwinąć swoje wytyczne, bo już się gubię. Można mówić, że retoryka Buddy była absurdalna, ale nie można już krytykować australijskiego standupera, czy wręcz wspominać, że wspiera homobuddyzm? Ja tam jestem, za tym, żeby
  • Odpowiedz
@Dan188: jak już weszła egzegeza i rewizjonizm spod znaku "akchtually" i "masz na to dowody naukowe?" to oczywiście nie ma co tego ciągnąć, ale trafiłem na coś w temacie. Trochę późno zauważyłem, że Jago i spółka ściągają standup do Polski i nieźle przyowsiakowali, bo chcą wydębić od ludzi na ten cel okrągły milion za dwa dni "wykładów spotkań i rozmów". No ale mi chodzi o komentarze na fb po ogłoszeniu
  • Odpowiedz
  • 0
@Matkasiedziztylu: pomijając temat konferencji i zrzutki "jak już weszła egzegeza i rewizjonizm spod znaku "akchtually" i "masz na to dowody naukowe?" No dobra to wytłumacz jakie są te różnice i co wnioskujesz z tych różnic? Jaki jest twój cel tych wpisów co uważasz za stan idealny w społeczeństwie jak to powinno wyglądać?
  • Odpowiedz
@Dan188: Piszę tutaj, bo to jedno z niewielu miejsc w sieci, w którym jest teoretycznie jakaś dyskusja o buddyzmie, a które nie jest pod kuratelą jakiejś buddyjskiej przyzwoitki, która zaraz zareaguje, jak wymiana zdań wyjdzie poza ramy pozdrawiania się i dzielenia się mettą.
Jest dla mnie jakimś nieśmiesznym żartem, że w obecnym świecie zdominowanym przez absurdalny lewicowy postchrześcijański sekularyzm, łączący najgorsze cechy zarówno ateizmu (materializm, nihilizm i trywializm) jak i
  • Odpowiedz