Wpis z mikrobloga

#blender #modelowanie3d #blender3d #druk3d

Jest rok 2024. Chłop chciałby od zera zacząć uczyć się modelowania 3d w Blenderze, chociażby pod drukowanie. Zajrzałem co ma Empik do zaoferowania w temacie, bo forma nauki z książką mi pasuje. Ale publikacje z lat 2007-9 to chyba średni pomysł. Chętnie przyjmę podpowiedzi, kogoś kto już przetarł ten szlak.
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Smok_Baltazar książki. Trudno byłoby z faktu, że po pół roku są nie aktualne.
Na yt masz dużo wartośowych kanałów. Jak masz dwa monitory to na jednym odpalasz tutorial na drugim podążasz za nauczycielem.
  • Odpowiedz
chociażby pod drukowanie.

@Smok_Baltazar: ja korzystałem bo nie znam cada a znam blendera. Ogólnie to jest słaby pomysł. Ogranij jakiegoś CADa np freecada. Co do blendera to jest dosyć prosty tylko ma trochę założenia jak VIM w linuksach, tzn, że sporą część rzeczy ogarniesz skrótami.

Jak chcesz kogoś kto faktycznie zna się na druku 3d i korzysta z blendera do druku 3d to na yt jest
  • Odpowiedz
@Smok_Baltazar: Youtube przede wszystkim, m.in: CGCookie i Oficjalny kanał Blendera (Blender Foundation). Stare materiały też nie są tragiczne ale będziesz musiał odpowiednich opcji szukać po interfejsie nowszych wersji.
  • Odpowiedz
  • 1
Ogranij jakiegoś CADa

@Kryspin013: Jeszcze zależy, co się planuje drukować. Jak celem jest porzeźbić jakieś figurki, to jednak pod takie drukowanie Blender z CAD'em wygra.
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Jeszcze zależy, co się planuje drukować. Jak celem jest porzeźbić jakieś figurki, to jednak pod takie drukowanie Blender z CAD'em wygra.

@VGT: tak, ale jakieś pierdoły typu obudowy, dopasowany element itd to nawet przy głupiej przelotce cad wygrywa z blenderem xD Wiem co mówię bo ostatnio musiałem zaprojektować bardzo precyzyjny lejek i w blednerze bardzo słabo się wymiaruje. Wiem, że jest addon do blendera dodający wymiarowanie jak
  • Odpowiedz