Wpis z mikrobloga

Stoga żali się, że na NIEKTÓRYCH projektach dostaje ceny wykonastwa 10k z metra XD

Panie prezes, nie wiem czy to prawda czy nieprawda, ale dostajecie takie oferty, bo tyle płacicie. A tyle płacicie bo ludzie od was kupujo. A kupowali bo dostali dopłaty do kredytów.

Ekonomia trudna sprawa, wiem.

#nieruchomosci
mickpl - Stoga żali się, że na NIEKTÓRYCH projektach dostaje ceny wykonastwa 10k z me...
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 16
@mickpl kupują bo rośnie, a rośnie bo kupują, a jeszcze bo bezdomni są, tzn nie że dosłownie, ale mentalnie, bo brakuje... brakuje głównie w głowach spekuly i deweloperów...
  • Odpowiedz
  • 72
@srgs: Nie wiem ile ale parę tygodnie temu wrzucałem szkolenie dla deweloperów z yt i tam pan deweloper szczegółowo rozpisał, że metr kosztował go koło 4k z hakiem i mówił, że jak ktoś daje więcej to frajer XD
  • Odpowiedz
@mickpl: w takim Wrocławiu 4k budowa + 2k działka (licząc na docelowy metr mieszkania w budynku 3-poziomowym). Budowa ile trwa, ze 3 lata? Marży wyjdzie tego z 20% rocznie przed opodatkowaniem. Sporo, ale nie bardzo dużo.
  • Odpowiedz
@DonTom: Tylko nie wziąłeś jednej ważnej rzeczy pod uwagę. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Deweloper wykłada może z 30% kasy, reszta "obligacje" czy kasa klientów czyli inwestycja kosztuje 1mln, sprzedaje za 1mln 600k a wyłożył swojej kasy z 300k. Wtedy już trochę inaczej to wygląda. Teraz zrob to raz 30-40 bo tyle bloczek cały w tym Wrocławiu kosztuje i mamy piekny biznes. ( ͡° ͜ʖ
  • Odpowiedz