Wpis z mikrobloga

#samochody #pytanie
25 lat temu zapytałem ojca co to za okrągłe naklejki na tirach. Powiedział nie wiem.
25 lat po tym zdarzeniu mój syn zapytał co to za naklejki na tirach. Powiedziałem nie wiem.
poproszę o wyjaśnienie żeby za 25 lat, mój syn nie powiedział mojemu wnukowi, nie wiem.

Pozdrawiam!
jatutylkonamoment - #samochody #pytanie
25 lat temu zapytałem ojca co to za okrągłe n...

źródło: lkw-Geschwindigkeitsaufkleber-bedeutung-Bus-Wohnwagen

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 813
@ja_tu_tylko_na_moment: są to rekordowe prędkości przy których dany kierowca tira podczas jazdy potrafi nasrać do żwira i odlać się do butelki. Tutaj po lewej mamy doświadczonego zawodnika, który osiągnął już 4lvl, a ten po prawej musi trzymać obie ręce na kierownicy, czyli wali w pampersa.
  • Odpowiedz
@ja_tu_tylko_na_moment: to znaczy że te auto w zależności od warunków drogowych nie jedzie szybciej niż 50/60/70/80 bo mu nie wolno - chyba że w Polsce wtedy jadą 91-95 i się wyprzedzają po 5 km na zmianę (σ ͜ʖσ)
  • Odpowiedz
  • 43
@ja_tu_tylko_na_moment to są naklejki informujące o ograniczeniach prędkości dla konkretnego zestawu pojazdów. We Włoszech i na Bałkanach są duże kary jeśli tych naklejek brakuje, nawet przyczepka kempingowa musi je mieć. Debilny przepis ale przepis
  • Odpowiedz
@kamykus: W sumie wcale nie taki debilny ten przepis, bo nieogarnięty kierowca nie będzie się pieklił że na autostradzie zestaw wolniej jedzie niż jemu w osobówce wolno ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Dzięki za info, nie wiedziałem, że one są wymagane gdzieś.
  • Odpowiedz
We Włoszech i na Bałkanach są duże kary jeśli tych naklejek brakuje, nawet przyczepka kempingowa musi je mieć. Debilny przepis ale przepis

@kamykus: Co na to konwencja wiedeńska? Teoretycznie te naklejki powinny być traktowane jako wyposażenie samochodu, tak samo jak te "angel morts" co Francja wymaga, auto jest zarejestrowane w Polsce to powinno mieć tylko wyposażenie z Polski
  • Odpowiedz
@Artrix: @Zgrywajac_twardziela p-----------y z Węgier, Rumunii, Bułgarii, Grecji i Włoch czepiają się o te nalepki jak już nie ma za co d-----ć mandatu. Ewentualnie RO i BG używają tego jako argumentu, żeby wydębić łapówkę na wg nich "kawę".
Jak mam w tamte strony wysyłać ciężarówkę, to mi się rzygać chce xD obrzydliwi ludzie i dziadowska mentalność, którą w PL już praktycznie wykorzeniono.
  • Odpowiedz
@kamykus: Czyli te 4 naklejki z ograniczoną prędkością mówią że czym można jechać 50 czym 60 czym 70 i czym 80? K---a ja to nie ogarniam dalej tego ;d
  • Odpowiedz
@choopin Bo różne naklejki są na różne kraje a przeważnie to naklejają jedno obok drugiej. We Włoszech trzeba mieć z tego co pamiętam 80 i 90 naklejkę, 60-80 chyba na Bałkany
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: kupisz to g---o w Polsce w każdej hurtowni z cześciami do ciężarówek, albo na większych przejściach granicznych w sklepach z akcesoriami. Idzie to jakoś załatwić będąc w trasie, ale ogólnie to to jest patologia jak c--j. Patrz na tę naklejkę (picrel). Grecy wymyślili sobie takie g---o, tylko trochę szerszą i z symbolem ciężarówki, która ma oznaczać zespół pojazdów, mimo że dwie takie krótsze, umieszczane na zderzakach naczep w całej
JudzinStouner - @Zgrywajac_twardziela: kupisz to g---o w Polsce w każdej hurtowni z c...

źródło: 17769_1651

Pobierz
  • Odpowiedz