Wpis z mikrobloga

#samochody #pytanie
25 lat temu zapytałem ojca co to za okrągłe naklejki na tirach. Powiedział nie wiem.
25 lat po tym zdarzeniu mój syn zapytał co to za naklejki na tirach. Powiedziałem nie wiem.
poproszę o wyjaśnienie żeby za 25 lat, mój syn nie powiedział mojemu wnukowi, nie wiem.

Pozdrawiam!
jatutylkonamoment - #samochody #pytanie
25 lat temu zapytałem ojca co to za okrągłe n...

źródło: lkw-Geschwindigkeitsaufkleber-bedeutung-Bus-Wohnwagen

Pobierz
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co na to konwencja wiedeńska

@Artrix: że nie musisz, jeśli walisz tranzytem, przez kraj, np. Czechy. Ale jak już z przyczepą zwiedzasz Włochy, to jesteś w kraju docelowym i mogą się czepiać.
  • Odpowiedz
@ja_tu_tylko_na_moment: 50km/h - dopuszczalna w terenie zabudowanym, 60km/h poza teren zabudowanym, 70km/h drogi ekspresowe, 80km/h autostrady. Tylko te naklejki są z tego co kojarzę jakiś czas nieaktualne. W praktyce TIRy jeżdżą między 80-90km/h w trasie zależnie od obciążenia / mocy / modelu pod optymalne spalanie.
  • Odpowiedz
@lukaszw_ tranzytem też to obowiązuje. Policjant w czasie kontroli ma w pompce konwencję wiedeńską.
Generalnie jeżeli jesteś w obcym kraju samochodem to jesteś ich zakładnikiem.
  • Odpowiedz
@Wloczykij2 żeby było jeszcze ciekawiej, to te naklejki we Włoszech muszą być odblaskowe i mieć odpowiedni certyfikat. W PL nie znalazłem takich online i kierowcy kupują je tam na miejscu
  • Odpowiedz