Wpis z mikrobloga

#polskiedrogi #stopcham #stopagresjidrogowej

Tak, doniosłem na cwaniaczka, który wyprzedził mnie w zabudowanym na podwójnej ciągłej przy znaku z zakazem wyprzedzania. Tak, zgarnie za to 1000 zł mandatu plus punkty karne.

"Szanowni Państwo Informujemy , że e-mail został przekazany do właściwej jednostki Policji. Czynności w tej sprawie prowadzą policjanci z Komendy Miejskiej Policji we Wrocławiu, nr sprawy... "

Dziękuje bardzo Panie sierżancie sztabowy. Polecam się na przyszłość i proszę spodziewać się więcej nagrań! :)
  • 51
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tja88 dziecko na tylnej kanapie sprawia że jest się ponad prawem i można narażać zdrowie i życie wszystkich w około? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@dowujawafla: I naturalnie masz pewność, że na tylnej kanapie nie leżało jego dziecko, a on nie jechał z nim na SOR?
  • Odpowiedz
dziecko na tylnej kanapie sprawia że jest się ponad prawem i można narażać zdrowie i życie wszystkich w około? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

@podjad3k: To nie znasz prawa?

Uwagi Trybunału Konstytucyjnego

TK podkreślił, że „powołanie się na stan wyższej konieczności uzasadniający odstąpienie od zatrzymania prawa jazdy osobie, która nadmiernie przekroczyła prędkość, powinno być zastrzeżone przez ustawodawcę tylko dla takiej sytuacji, gdy owo przekroczenie prędkości usprawiedliwione jest potrzebą ratowania życia i zdrowia. Niebezpieczeństwo grożące życiu i zdrowiu osoby kierującej pojazdem, osoby przewożonej lub jakiejkolwiek innej osoby musi mieć przy tym charakter bezpośredni i aktualny, a zatem musi realnie istnieć
  • Odpowiedz
@dowujawafla @krystekw2
Korzystałem już z takiego zgłoszenia w przeszłości, działa to bardzo sprawnie. Na koniec procedury wyjaśniającej dostajesz polecony z lokalnej komendy z informacją jak zakończyła się sprawa. W moim przypadku miałem nawet napisane jaką gość dostał karę pieniężna, teraz już chyba tylko dostajesz informacje czy został ukarany, a jeśli tak, to z jakiego paragrafu.
Minus jest taki, że jak sprawca skieruje sprawę na drogę postępowania sądowego, to możesz zostać
  • Odpowiedz
@niki_niki niedoświadczeni randomowy kierujący? A jakie doświadczenie maja kierowcy karetek? Przecież do tego biorą kogokolwiek XD

A pytanie o pewność jest głupie, bo nigdy nie masz pewności, że skupiając się na zgłaszaniu z--------------o kierowcy nie umknie Ci cos innego i sam czegoś nie odjebiesz. Karanie ludzi za wyimaginowane stwarzanie niebezpieczeństwa to ćwierć poziomu wyżej od odpowiedzialności zbiorowej i pół poziomu wyżej od rasizmu.
  • Odpowiedz
@Tja88: To wytłumaczy policji że miał powód do pośpiechu związany z ratowaniem życia lub zdrowia, policja przyjmie to do wiadomości, sprawdzi i nie ukarze.
Tylko szansa na ten scenariusz jest minimalna, pewnie po prostu z---------ł ot tak.
  • Odpowiedz
@malinq: Wiesz dlaczego on może z---------ć? Tylko dla tego, że inni jeżdżą w/g zasad. Zobacz ile osób ginie w Skandynawii gdzie za +10km/h są konkretne mandaty, coś coś jest nie do wyobrażenia w PL, oraz porównaj sobie te statystyki do rosji gdzie pewniej byś się czuł.

A jakie doświadczenie maja kierowcy karetek?

@malinq: Jak wykonujesz coś codziennie, to masz większe, nie wspominają że jedziesz na b-----h.
  • Odpowiedz
to nie bedzie mial problemu ze stracił 1000 zł ratując dziecko.

@feelthecool: Nie no, oczywiście, bo każdy ma zbędne 1000 zł. Lekarz przepisze leki za 500 zł, pan bagieta na wniosek pana społecznika mandat na 1000 zł i bierz pożyczkę od bociana, bo masz tylko 600 zł. XD
  • Odpowiedz
@dowujawafla: I naturalnie masz pewność, że na tylnej kanapie nie leżało jego dziecko, a on nie jechał z nim na SOR?

@Tja88: W takiej sytuacji odmawia mandatu, a dokumentacja z przyjęcia na SOR daje mu uniewinnienie w sądzie ze względu na sytuacje nadzwyczajną.
System to przewidział.
Oczywiście każðy kto z--------a ma takie zabezpieczanie gotowe ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@dowujawafla: dziś mi pajac tak wyskoczył, bo zaczął wyprzedzac autokar jeszcze przed podwojną, ale nie podumał, że przed nim jedzie inne auto i cały manewr skończył już dawno na zakazie, nie wspominając o tym, że musiałem hamować, żeby dzwona nie było.
  • Odpowiedz
prawidłowo, j---ć osłów, którzy tak robią, bo im się nagle spieszy, a za 10 minut i tak będziesz obok niego na światłach stać xD

@Heady1991: W oczach tego co "jedzie wolno bo mu wolno" tak jest ale to bedzie 1 styuacja na 5. Pozostałe 4 to będziesz stał na światłach kiedy tamten dawno przejechał
  • Odpowiedz