Wpis z mikrobloga

Energetyki, kawka z cukrem, słodycze...nie widziałem tam wody z miętą i cytryną..jaki ojciec taki syn w kwestii nie tylko życia ale też myślenia i zdrowia
  • Odpowiedz
  • 7
@heniu-jestem: @WielkiPowrut88 Moi znajomi co mają cukrzyce mają całkiem inne diety, na coś słodkiego pozwolą tylko od czasu do czasu, a nie na zasadzie, że to codzienność. No i jadą na słodzikach z glikozydów stewiolowych albo erytrolu. Cukru sypkiego w ogóle nie używają. Unikają też rzeczy gdzie jest cukier wciskany. Jedyny cukier jaki pochłaniają to ten z owoców czy innych naturalnych źródeł.

Jedzenie też sami od podstaw robią świeże
  • Odpowiedz
Moi znajomi co mają cukrzyce mają całkiem inne diety, na coś słodkiego pozwolą tylko od czasu do czasu, a nie na zasadzie, że to codzienność.

@MWittmann: Karmię osobę która miała stan przedcukrzycowy. W pół roku doprowadziliśmy wyniki do idealnych w zasadzie samą dietą. Także wiem o czym piszesz. Wyniki dobre, ale nadal trzeba się pilnowac więc dieta z nami została. Same plusy bo i waga znacząco spadla.
  • Odpowiedz
@MWittmann: to przypomina taka podła cole nie pamiętam czy z biedronki czy że społem ale nazywała się jakoś mr max cola.
Jak miałem pierwsze w życiu doświadczenia z alkoholem mieszaliśmy te cole z najtańszą wówczas wódką absolwent. Smakowało to combo tak podle, że do dziś mam awersję do takich kombinacji.
Towarzysz_Sobaka - @MWittmann: to przypomina taka podła cole nie pamiętam czy z biedr...

źródło: 1000005035

Pobierz
  • Odpowiedz
to mi to mocno śmierdzi. Z takim podejściem to on miałby śpiączkę cukrzycową albo inne gorsze problemy jak stopa cukrzycowa albo zapaść.

@MWittmann:
1. Przy t2d bez insuliny to, co on wyprawia, prowadziłoby automatycznie do powikłań. Są osoby, które doprowadzają sie bardzo szybko do poważnych powikłań, w tym np. amputacja stopy. W tym typie cukrzycy organizm produkuje jeszcze jakieś tam, ale zbyt małe ilości insuliny. Tylko dieta może pomóc. Dieta
  • Odpowiedz
  • 3
@adik75: No bo mi to mocno śmierdzi. Ma typ 1 gdzie jak napisałeś nie ma insuliny produkowanej, a on wpierdziela jakby nie miał cukrzycy :/. Słusznie też zauważyłeś, że idiota sam sobie robi koszta z insuliną przez taką dietę bo mógłby zaoszczędzić jakby miał dietę, to nie potrzebowałby tyle insuliny.
  • Odpowiedz
@MWittmann: znałem gościa co podobnie sie odżywiał mając cukrzyce. Wielkie słodzone napoje, drożdżówki z największą ilością cukru, energetyki i inne słodkie przekąski.
Jeszcze dodać spadki cukru, zasłabnięcia i zastrzyki z insuliny. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Chłop o 20 lat starszy od Filipka ale dużo mądrzejszy pod tym względem nie był.
  • Odpowiedz
@MWittmann: To jest właśnie ten paradoks, że gdyby tak żarł cukry popijając słodkimi napojami bez leków mając cukrzycę t2d, to by trafiał do szpitala gdzie podłączą pompę insulinową i uratują durnia, jak to miało kilkakrotnie miejsce np. u Kononowicza. Tam tabletki jedynie uwrażliwiają komórki na działanie własnej insuliny (nie tylko ale to główny cel), zmniejszają produkcję endogenną na szlakach glokoneogenezy - metformina. Co pomaga ale tylko trochę, czyli jak taki
  • Odpowiedz