Wpis z mikrobloga

#programista15k #podroze #wynajem
są tutaj jacyś programiści cyfrowi nomadzi albo inne zawody pracujące zdalnie poza miejscem zamieszkania? gdzie szukać mieszkań w ciekawych miejscach w Polsce lub za granicą, żeby znaleźć jakiś normalnie wyposażony dom/mieszkanie w sensie z wyposażoną kuchnią, najlepiej pralką, dobrym internetem, idealnie też biurkiem do pracy z monitorem, na wynajem średnioterminowy, czyli powiedzmy miesiąc do trzech?
na airbnb czy innych bookingach takie oferty wychodzą zajebiście drogo. są jakieś inne stronki/grupy/fora powstałe specjalnie w celu szukania takich rzeczy? czy raczej szukać na lokalnych olxach czy innych stronach z ogłoszeniami?
sopczak - #programista15k #podroze #wynajem
są tutaj jacyś programiści cyfrowi nomadz...

źródło: 1508180426927157997

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@SoSweetAcme: pokoju w sensie we wspólnym mieszkaniu z obcymi? meh
poza tym tak dalekie kierunki mnie nie interesują, biorę pod uwagę Europę na południe od nas - Czechy, Słowacja, Słowenia, może północ Chorwacji, Serbii czy Rumunii gdyby były tam jakieś fajne miejsca
  • Odpowiedz
@sopczak zamiast zrobić sobie z pracy wakacje to zrobisz sobie z wakacji pracę;) szukaj na rok i wypowiedz umowe po 2miesiacch będzie taniej niż wynajecie 90 dni po stawce po jakiej wynajmuje sie na 1-7 dni
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: da się tak? jestem zielony jak chodzi o jakikolwiek najem, ale z tego co kojarzę po znajomych, którzy wynajmowali normalne mieszkania do życia z umową bezpośrednio od właściciela, a nie przez jakieś airbnb, to nie było możliwości wypowiedzenia umowy wcześniej, ewentualnie z jakimś aneksem, że jedynie w sytuacji, gdy znajdzie się kogoś innego na swoje miejsce.
chyba, że takie zapiski są nielegalne, a janusze landlordy robili ich w c---a
  • Odpowiedz
@sopczak: Ja po prostu spakowałem sobie monitor i przebolałem średnio wygodne krzesło.

zamiast zrobić sobie z pracy wakacje to zrobisz sobie z wakacji pracę;) szukaj na rok i wypowiedz umowe po 2miesiacch będzie taniej niż wynajecie 90 dni po stawce po jakiej wynajmuje sie na 1-7 dni

@zibizz1: Ale to nie o to chodzi aby wypowiadać umowę tylko aby sobie popracować z fajnego miejsca. To nie mają być
  • Odpowiedz
@sopczak: Szukaj też podnajmów w miejscowościach studenckich. Mnóstwo ludzi pół-legalnie podnajmuje swoje pokoje i kawalerki za grosze na okres wakacji aby wrócić do rodziny.
  • Odpowiedz
  • 0
@bb89: no jak jest na czas nieokreślony, to wiadomo, a jak na określony? umowa powiedzmy na rok, okres wypowiedzenia trzy miechy i już nie będzie mi to pasowało

Ja po prostu spakowałem sobie monitor i przebolałem średnio wygodne krzesło.

@Bejro: no dobra, ale gdzie znalazłeś takie mieszkanie i na jak długo
  • Odpowiedz
@Bejro Mam inne spojrzenie na świat. Dla kogos to mieszka w srodku dużego miasta w ciasnym mieszkanku to moze być dobry plan. Ale dla mnie mieszkanca domu na wsi z fajnym tarasem i ladnym otoczeniem nie na sensu. Wole komfortowe miejsce pracy i uwolnieniem sie z niej zupełnie. Praca na tarasie nie wchodzi w grę. Lepiej z robić wypad na basen i wrocic do roboty a dopiero po skończeniu posiedzieć na
  • Odpowiedz
@sopczak:

są tutaj jacyś programiści cyfrowi nomadzi

nie znam nikogo kto tak zyje. prawde mowiac juz kiepskie siedzenie dlugofalowo wywoluje u mnie bole kregoslupa, wiec ja sobie nie wyobrazam siedziec w jakims zadupiu i garbic sie do laptopa.
  • Odpowiedz
Serbia jest do tego dość ciekawa, zerknij na coś takiego jak Vila Babin Zub czy tak jakoś, pamiętam, że tam coś takiego swego czasu ogarniali. Napisz do nich ile czasu byś chciał, nie warto patrzeć na Bookingu.
  • Odpowiedz
  • 0
@Bejro: czyli jakaś klitka w basecampie czy czymś takim, w centrum miasta, co akurat średnio mi pasuje
a znalazłeś pewnie na jakiejś grupce mieszkaniowej na fb, tak?

@ramirezvaca: no właśnie jak nie na bookingu to gdzie? podałeś mi jeden przykład, może mi podpasuje, może nie. a gdzie znaleźć więcej takich miejsc?

na airbnb są czasem duże zniżki przy wynajmie na dłużej niż miesiąc, ale i tak zwykle ponad
  • Odpowiedz
@sopczak nie do końca klitka bo pokój miał z 20 m^2 i całkiem fajny standard, własny ogród, kuchnia do dzielenia z 4 osobami więc git. Było to z 500 m od centrum w małym miasteczku więc położenie było super. Nie pamiętam gdzie to znalazłem ale było to poza Polską gdzie z Facebooka nikt nie korzysta. Jakaś inna lokalna strona do szukania takich ofert dla studentów. Airbnb i Booking to tylko do
  • Odpowiedz
@keksoa: Ja w ramach "oszczędności" próbowałem pracować zdalnie spoza domu (w domu też pracuję zdalnie) i jedyne co powiem - nigdy więcej. Wydajności nie było żadnej w mojej pracy. Na szczęście był to okres świąteczny, więc wszyscy w sumie byli rozluźnieni, więc pewnie nie wypadałem tak źle na tle innych.
  • Odpowiedz