Wpis z mikrobloga

#niemcy #ruchdrogowy #samochody Hej. Jadę do Niemiec własnym samochodem, i będę podróżował po kraju dość sporo. Czy zasady ruchu drogowego, i oznakowanie są takie same jak w Polsce? Czy są rzeczy nie spotykane u nas? Na coś szczególnego zwracać uwagę? Wszelkie pomocne informacje mile widziane.
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@cacyyy nie wiem jak jest teraz ale tak z 12 lat temu w Berlinie było tak, że trzeba parkować wzdłuż drogi zgodnie z kierunkiem ruchu. Za parkowanie pod prąd potrafili odholować auto. Jak jest ograniczenie 30 to jedź 30. W zaparkowanych autach na poboczu potrafią być fotoradary. Ogólnie staraj się przestrzegac przepisów. Zjeździłem cała europe i jakoś niemcuszków kojarzę najgorzej ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@fishery

Dojeżdżając do stopu masz 99,9% że poprzedzający Cię zrobi pełen stop.

O kurła, to na stopach w mojej okolicy w DE jest dokładnie na odwrót ( ͡º ͜ʖ͡º)

Nawet kiedyś pomyślałem, że jest to jedna zasada, która jest traktowana wręcz gorzej niż w Polsce.
  • Odpowiedz
nie wiem jak jest teraz ale tak z 12 lat temu w Berlinie było tak, że trzeba parkować wzdłuż drogi zgodnie z kierunkiem ruchu

@wypokowytrol: Zabawne jak wszyscy dobrze się znają na niemieckich przepisach, a nie znają polskich. To samo jest u nas, parkowanie po lewej stronie drogi jest dozwolone na ulicy jednokierunkowej lub dwukierunkowej o małym natężeniu ruchu. De facto ta ostatnia część zdania to pewnie wolna interpretacja policjanta.
  • Odpowiedz
@cacyyy U nas jest znacznie większa tolerancja ograniczenia prędkości. A tam jak masz w zakręcie 70 a pojedziesz 80 to już możesz się nie zmieścić.
  • Odpowiedz
@cacyyy: zielona strzałka przy prawoskręcie ma dwie skrajnie różne funkcje:
1. na znaku działa jak polska - stop, ustąp pierwszeństwa i dopiero skręcaj.
2. Świecąca na sygnalizatorze - bezkolizyjny skręt. Można wjeżdżać bez zatrzymywania się. Kiedyś nie wiedziałem to gość z tyłu prawie mnie stuknął bo się nie spodziewał że się zatrzymam. Zostałem tak strąbiony że na zawsze zapamiętam.
  • Odpowiedz
@ish_waw: @cacyyy Wczesnogermańska starówka w Ausfahrcie to nic. Trzeba koniecznie odwiedzić Einbahnstraße, najdłuższą ulicę w całych krajach niemieckich - sięga od Wiednia, przez Linz, Monachium, Stuttgart i Berlin aż do Hamburga. Możesz też odwiedzić Rastplatz, jak nazwa wskazuje słuchają tam reagge, a i może da się zajarać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@cacyyy jeździj przepisowo, i nic się nie stanie, nie puszczaj ludzi w miastach jak wyjeżdżają z podporządkowanych tylko jedź jak jesteś na głównej, są nauczeni czekać i czasami nie chcą wyjeżdżać gdy ich się puszcza, autostradą zwężki przepisowo- kończy się limit prędkości, jedź ile chcesz, prawy pas i tyle
  • Odpowiedz
@cacyyy: Nikt tym nie żyje prócz p0laczków z wykopu i ludzi bez własnego życia, skupiających się na filmikach z imigrantami i życiu politycznym. Tylko byś się ośmieszył. Ale w sumie to nic nowego ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz