Aktywne Wpisy

ATAT-2 +112
Zróbmy sobie wnuka, edycja warszawska ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#nieruchomosci #patodeweloperka #mieszkanie #warszawa
#nieruchomosci #patodeweloperka #mieszkanie #warszawa
źródło: image
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: image
PobierzWykop.pl
1. ESP32 zasilany z portu USB komputera(tak było wygodniej programować, nie wiem czy nie błąd)
2. Do pinu 18 podłączony 'data' z WS2812B 2m 288led(brak podłączonego GND zasilania paska led do ESP32)
3. WS2812B zasilany z regulatora LM2596.
Do tego samego regulatora LM2596 są podłączone jeszcze dwa inne paski WS2812B i dwa ESP32-WROOM-32D - jednak one są zasilane z tego samego źródła co ledy(VIN i GND) i działają ok. Dlaczego gdy zamiast LM2596 użyłem starego zasilacza PC to wszystko działało poprawnie?
Rysunek poglądowy xD
#elektronika #arduino #esp32 #diy
źródło: esp32
PobierzAbo musisz łączyć masy, albo zrobic optoizolację i tranzystor choćby w 817 (nie daje gwarancji, że nie jest za wolny) zasilać z tego samego zasilacza co ledy.
I dlaczego nie łączysz mas wemosa i ledów? Niezależnie od przyczyny spalenia ESP, takie połączenie jak na obrazku nie ma prawa działać poprawnie.
@Jarek_P: A czy tak podłączone ESP i ledy(do jednego źródła zasilania) mogę bezpiecznie podłączyć pod USB od PC do programowania układu?
@Gr0sZ: z budowy zasilaczy implusowych. A na starym zasilaczu ATX działało, bo miałeś masy połączone na około przez bolec w gniazdku. A jak użyłeś zasilacza gdzie masa nie była podłączona do uziemienia to napięcie na wyjściu pływa. Pomiędzy GND a +5V jest 5V, ale napięcie pomiędzy GND a PE może być dowolne.
LM2596 chyba jest za słaby na taką taśmę, potrzebowałbyś chyba 50W.
Ale sam ESP nie powinien ucierpieć tutaj, chyba że jest duża różnica mas, sprawdź multimetrem czy jest jakaś różnica
Programować zawsze lepiej JTAGiem, a nie USB, więcej możliwości :)
@Gr0sZ: A Ty jesteś podłączony do prądu? Zapewne nie. To dlaczego czasem jak łapiesz za klamkę, albo dotykasz kolegę, to przeskakuje napięcie i kopie? Może jakaś różnica napięć?
To, że masz 5V na LM, to znaczy, że masz na plusie 5V względem masy LM, ale już nie względem masy zasilania z USB. Tam możesz mieć dowolną wartość