Wpis z mikrobloga

#pieniadze #finanse #gospodarka #banki #kredyt #ekonomia #kiciochpyta

Pracuję w sektorze zdrowia psychicznego. Coraz częściej spotykam pacjentów z długami, czy to z powodu błędów młodości, czy upadłych biznesów (pamiętacie, co się działo w pandemii?). Sam dług nie jest problemem, ale wydluzająca się trudność z dotrzymywaniem terminów drastycznie obniża jakość życia.Te osoby wpadają w błędne koło pożyczania pieniędzy od bliskich na spłacenie długów (bo się spłukali przed wypłatą, albo czasowo nie mogą znaleźć pracy), a następnie oddawania tych pieniędzy i kombinowania, jak tu spłacić kolejną ratę.

Mogę ułożyć plan wsparcia psychicznego w zależności od kontekstu powstania długu i funkcji wydawania kasy. Inaczej pracuję z osobami impulsywnie wydającymi pieniądze, a inaczej z tymi, którzy ledwo wiążą koniec z końcem z zewnętrznych przyczyn.

Mogę również zastosować elementy coachingu w szukaniu nowej pracy, ponieważ relatywnie każdy psycholog nadaje się na doradztwo zawodowe (chyba, że nie ma do tego narzędzi lub po prostu tego nie lubi:P). Jednak nie moją kompetencją jest skonkretyzowana interwencja w wyjściu z zadłużenia.

Zastanawiam się, do jakiego specjalisty mogłaby się udać ta osoba? Kogoś, kto ułożyłby indywidualny plan działania i wymyślił, co można ugrać z bankami... Co Wy lub Wasi znajomy zastosowali, żeby polepszyć swoją sytuację materialną, by godnie żyć pomimo (często długoletnich) zobowiązań finansowych? Jak się wychodzi z ciężkiego kryzysu finansowego, który niektórych potrafi zmieść z planszy? Może polecacie jakieś internetowe lub książkowe zasoby (wolałabym unikać specjalistycznego żargonu)?

Za wszelkie sugestie dzięki. Wielkie dzięki!
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Dueil_angoisseus: na czym polega jego pomoc? Ile to kosztuje? Sprawdzałam pobieżnie portfolio doradców/coachów finansowych, ale mam wrażenie, że ich oferty skierowane były do klasy średniej, nastawione bardziej na pomnażanie majątku.
  • Odpowiedz
@Sulamitka: Znaczy wiesz sama wiedza jego odnośnie instrumentów finansowych oraz delikatny coaching już pomoże.
Czyli propozycje kredytów konsolidacyjnych, gospodarowania finansami. Coś tak jak Ty ze wsparciem psychicznym tak On ogarnia np. najlepsze warunki finansowania, plan spłaty kredytu i uwzględnia jego zdolność.
  • Odpowiedz
@Sulamitka: Nie pchałbym się w polecanie konkretnych osób, doradcy finansowi w Polsce de facto nie istnieją. Ci co są na rynku są nakierowani na sprzedaż produktów na których mają marżę. Licencjonowani przez państwo doradcy inwestycyjni są nakierowani na osoby mające kasę na inwestycje. Pozostają kancelarie prawne, które specjalizują się w oddłużaniu, ale im też trzeba płacić ( ͡° ͜ʖ ͡°) I to słono, bo jak masz
  • Odpowiedz
Może polecacie jakieś internetowe lub książkowe zasoby (wolałabym unikać specjalistycznego żargonu)?

Za wszelkie sugestie dzięki. Wielkie dzięki!

@Sulamitka: jakoszczedzacpieniadze.pl - moze nie ostatnie wpisy ktore sa bardziej o inwestowaniu, ale w archiwum można znaleźć duuużo o oszczędzaniu, wychodzeniu z długów, prowadzeniu budżetu itp.
Poza tym to mam zdanie w dużej mierze takie jak @DeoLawson. Mamy sprzedawcy kredytów, sprzedawcy funduszy/inwestycji, doradców podatkowych/księgowych, ale dla Kowalskiego edukacja finansowa? nie widzę
  • Odpowiedz