Wpis z mikrobloga

to gdzie jest w tym logiczna niespójność?

@BenAli: typ co z logiką nie miał w życiu nic wspólnego wytyka logiczną niespójność bo coś mu się ubzdurało/pomyliło XD
  • Odpowiedz
  • 0
@Qubryk 15 lat temu znajomy zrobił to samo. Rozwód był w ciągu trzech lat, dziś chowa szczęśliwe, katolickie dzieci z Polką.
  • Odpowiedz
To co uprawiasz to cherry picking. Ja mogę z drugiej strony powiedzieć, że katolik do modlitwy nie musi zwracać się w kierunki Mekki czy jakimkolwiek i jego modlitwa będzie ważna. Bo dlaczego miałaby nie być?

@BenAli: Mój ojciec był prawosławny, matka katoliczką, a ja już 9 rok modlę się w stronę Mekki. Jak chcesz rozmawiać o różnicach między religiami, tu czy w innym wątku, to zapraszam ( ͡º ͜
  • Odpowiedz
  • 0
@Nusantara Nie odpowiedziałeś mi na pytania. Piszesz ogólniki, a ja pytam czym włos z brody proroka, czarny kamień czy grób Abbasa różni się od katolickich relikwii. Konkretnie.

Bo takie frazesy o sieci powiązań, to można też pisać o Biblii. I tak - przeczytałem i jedno i drugie.
  • Odpowiedz
@BenAli: Do grobu Abbasa podróżują jedynie Szyici. Pozwól, że ich nie będę komentować, bo to są zupełni odklejeńcy.

W Islamie Sunnickimi współcześnie obowiązuje konsensus uczonych mówiący, że pielgrzymowanie do grobów ważnych osób, modlitwa nad grobami, robienie relikwi czy talizmanów z przedmiotów osobistych ważnych osób to szrik czyli bluźnierstwo. Ponieważ jedynym bogiem w islamie jest Allah i modlenie się do kogokolwiek innego poza nim jest niedozwolone.

Oczywiście są jakieś tam grupy
  • Odpowiedz
  • 0
@Nusantara Ale to samo mogę mówić o katolikach. Bo nauka kościoła sobie, a ludzie sobie. Tak samo często zwykli muzułmanie są silnie zrytualizowani i zatopieni w obrzędach. I groby to nie tylko szyici, bo sam widziałem de facto pielgrzymki do grobu Abu Hanifa.

To co teraz robisz to:
https://en.m.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

Konsensus uczonych sobie, a praktyka wiernych sobie. Dokładnie jak w chrześcijaństwie, gdzie do relikwi, świętych i Maryi nie można się modlić.
  • Odpowiedz
Konsensus uczonych sobie, a praktyka wiernych sobie. Dokładnie jak w chrześcijaństwie, gdzie do relikwi, świętych i Maryi nie można się modlić

@BenAli: Ale czy kościół katolicki oficjalnie potępił modlitwę do relikwi, świętych czy Maryi? Bo o ile wiem to nie są to rzeczy tępione w kościele, wręcz przeciwnie. Tymczasem muzułmańscy duchowni potępiają tworzenie relikwii czy modlitwę jak grobami.

Z resztą każdego roku miliony muzułmanów pielgrzymują do Mekki, a nie do
  • Odpowiedz
  • 0
Ale czy kościół katolicki oficjalnie potępił modlitwę do relikwi, świętych czy Maryi? Bo o ile wiem to nie są to rzeczy tępione w kościele, wręcz przeciwnie. Tymczasem muzułmańscy duchowni potępiają tworzenie relikwii czy modlitwę jak grobami.

@Nusantara No kościół wprost mówi, że się modlimy do Boga, a nie świętych. To jest oficjalna wersja i każdy ksiądz to Ci powie.
I część muzułmańskich duchownych przymyka oko na modlenie się przy grobach czy relikwie. Przecież wiem, co widziałem w Bagdadzie czy Karbali. Ale Ty zaraz powiesz, że hanafici lub szyici, to nie są prawdziwi muzułmanie i mamy No true Scotsman znowu. W Mosulu do czasów ISIS też mieli grob Jonasza, który służył też lokalnej sunnickiej społeczności. Zresztą trzeba mieć naprawdę usilnie odwracać głowę, żeby nie widzieć tych rytuałów ludowych, którzy zwykli ludzie praktykują w krajach muzułmańskich.

A w Mekce też jak zakładam za przyzwoleniem władz duchownych - bo tam akurat nie byłem i opieram się na relacjach znajomych - ważnym punktem jest Zamzam. Zresztą już sam kamień spełnia IMO podobną rolę co relikwia. Ty powiesz, że się to nie liczy, bo nikt się nie modli do kamienia, a ja Ci powiem, że nikt się nie modli do relikwi ani do świętego - bo taka jest przecież doktryna
  • Odpowiedz