Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +180
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +771
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

Ktoś miał podobne wielkosciowo mieszkanie i podpowie orientacyjny koszt?
#nieruchomosci #klimatyzacja
źródło: temp_file5626756000285225402
PobierzNie mieszkasz tam jeszcze?
Okna są północny-zachod i południowy-wschód. To mieszkanie w stanie deweloperskim, klucze jeszcze nieodebrane.
północny zachód - nie ma sensu chłodzić.
południowy wschód - na pewno trzeba chłodzić.
Gdyby korytarz między 3 i 7 był zamykany, to można by myśleć o jednostce w korytarzu, i jakoś opędzlowałaby te dwa pomieszczenia.
@ziiemniiak @Demoliton_hammer @kuncfot @PanKapibara
Dzięki za odpowiedzi, poczytałem jeszcze trochę internetu i wezmę chyba 3 jednostki, po 1 do każdego pokoju.
@JestemKaspi co xD Jedno pomieszczenie, jedna jednostka. Do małego pokoju jak najsłabsza.
@PanKapibara: różnie ludzie piszą, podobno niektórym to działa. Natomiast jeżeli miałbym sam polecać takie rozwiązanie, to nie polecałem.
@PanKapibara: od razu dla pewnosci jedno pomieszczenie, jedna jednostka zewnetrzna, kto by sie przejmowal obliczeniami i projektem jak mozna sprzedac wiecej urzadzen i wiecej brac za przeglady
polecam chociaz przewertowac, mam na polce: https://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/wentylacja-i-klimatyzacja-podstawy-wyd-4.html