Wpis z mikrobloga

Brakuje mi pracy z biura.

Pracuję z zdalnie domu już od ponad trzech lat. Zespoły albo zagramanicą, albo co najwyżej w Polsce, ale w innym mieście. Brakuje mi tego, żeby wyjść z domu czasem, popitolić se głupotki w trakcie roboty przy kawie czy coś. Lepiej się z ludźmi współpracuje po tym, jak już ich się pozna twarzą w twarz, łatwiej ruszyć dupę, żeby załatwić coś po pracy jak już się jest w centrum. Nie mam na myśli codziennej pracy z biura, ale raz-dwa razy w tygodniu byłoby spoko.

Niestety w mieście w którym mieszkam większość firm IT to Januszeksy, softłerhałzy które odpie*dalają manianę dla klienta z zagranicy albo finansowe korpo. Żadna z wymienionej wyżej opcji nie płaci tak dobrze, jak praca z klientem zagramanicznym, a jak wiadomo, do (finansowo) dobrego człowiek się szybko przyzwyczaja.

Wiem wiem, problemy pierwszego świata, ale hybrydą może bym nie wzgardził.

#programista15k #pracazdalna #pracazbiura #pracait #praca #hybryda
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Brakuje mi tego, żeby wyjść z domu czasem, popitolić se głupotki w trakcie roboty przy kawie czy coś

Wiesz, że od tego są rodzina, znajomi i przyjaciele, a nie przypadkowe osoby z pracy? Już wolę gadać do mojego kota czy psa niż z 99% ludźmi z pracy.
  • Odpowiedz
@gejfrut100: też tak mam. Najlepiej komuś tłumaczyć przy tablicy rysując. Ale też przypominam sobie, że dużo czasu szło na dojazdy i o----------e się polegało na przeglądaniu wykopu, a w domu to i pogram w lola czasami. Dodatkowo jeszcze wchodzi czas zmarnowany na dojazdy i mi się odechciewa
  • Odpowiedz
@gejfrut100: A nie masz jakiegoś miejsca gdzie zdalnie możesz pracować, ale poza domem? Jakieś biuro coworkingowe gdzie nie musisz opłacać całego miesiąca tylko sobie rezerwujesz biurko na kilka dni w miesiącu? Albo inna otwarta przestrzeń: galeria handlowa, zaciszna restauracja.

Jak ktoś pracuje całe lata na zdalnym to raczej aż tak wiele nie potrzebuje. Ja nie przepadam za 100% zdalnym, ale to wynika raczej z tego ze w czasie pandemii nie
  • Odpowiedz