Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was miał warunek na studiach? Bo mam 4 pytania z tym związane.

1. Czy trzeba u Was pisać jakieś uzasadnienia w tym wniosku w USOS-ie czy mieli to gdzieś i i tak dawali warunki?
2. Czy jeśli nie zdałem samych ćwiczeń, to wykład z tego przedmiotu też muszę powtarzać (pytanie ze względu na wyższą cenę wtedy)
3. Czy jeśli przedmiot ma kontynuację na nast. roku to można go zdawać warunkowo (w sensie że na tym roku to jest Nazwa przedmiotu 1, na drugim Nazwa przedmiotu 2).
4. Jeśli grupy są przypisywane z góry, to dają możliwość wyboru grupy w USOS, czy sami zapisują?

Będę wdzięczny jeśli znacie odpowiedź na choć jedno z tych pytań.

#studbaza #studia #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Balento
1. U mnie uzasadnienie to było „z powodu niezaliczonych kursów XYZ”
2. Zależy od uczelni, u mnie jest to rozdzielone całkowicie, wykład osobne zaliczenie i osobna ocena, ćwiczenia osobno, projekty osobno, seminaria osobno. Niektóre uczelnie robią „grupy kursów”.
3. Zależy od uczelni :) U mnie taki warunek miała tylko Analiza matematyczna - nie można było iść na 2 nie mając zaliczonej 1.
4. Ponownie - zależy od uczelni xD
  • Odpowiedz
@Balento to jak ocena jedna to jest to grupa kursów, czyli w teorii musisz zdać wszystko z danej grupy jeszcze raz. To też zależy od wykładowcy, często wytyczne dziekanatu mówią jedno, a z prowadzącym można się dogadać, że skoro zaliczył wykład rok wcześniej to może przepisze.
  • Odpowiedz
@Balento:
1. Jakieś uzasadnienie pisałam, ale to zapewne zależy od uczelni czy tego wymagają.
2. To jest też zależne od uczelni i kierunku. Na moich dwóch kierunkach jest często wymóg, że trzeba mieć zaliczone ćwiczenia, żeby zostać dopuszczonym do zaliczenia wykładów, ale z dwóch przedmiotów jest wymóg zaliczenia wykładów, żeby podejść do zaliczenia ćwiczeń. Natomiast oceny są z każdego przedmiotu osobne.
3. Na poprzednim kierunku tak miałam i warunek miałam
  • Odpowiedz