✨️ Obserwuj #mirkoanonim Hej, pomóżcie mi proszę wybrać nowy samochód służbowy. Temat nie dotyczy tylko wyboru modelu ale również podjęcia strategicznej decyzji.
Mam do wyboru: - BMW 3 w sedanie "ociekające tłuszczem", z napędem na tył, 2 litry benzyna ale za to 2 letnie z 30k km przebiegu (auto po kimś), mogę obecne auto zaparkować i wziąć tego. Auto będzie w firmie do końca 26 roku. - Nowy Passat 1,5 tfsi mhew z zerowym wyposażeniem ale nowy, odberałbym go w grudniu/styczniu i miałbym je na 4 lata
Obecnie jeżdżę passatem b8 też w 1.5 i naprawdę te 3 cylindry dają radę. Dużo jeżdżę, ok 50k km rocznie, a czasem nawet 70k km. Do takich przebiegów passeratti sprawdza się wyśmienicie. Mam rodzinę 2+1, kończę budowę domu, no i w sumie duży bagażnik wykorzystywałem na budowie i w przypadku wycieczek czy wyjazdów rowerowych ale to nie problem bo mam bagażniki dachowe. Autem, jak większość kierowców, jeżdżę w 95% sam. W sumie miałem przez chwilę taką BMW 3 gdy moje auto było w warsztacie i młody się z tyłu mieścił, a wrażenia z jazdy... no zakochałem się. Problem jest jeszcze jeden, niewiadomo jak długo będziemy mieć auta firmowe, przez rok na pewno, ale ogólnie firma odchodzi od firmówek więc istnieje ryzyko że to auto które teraz wybiorę, będzie moim ostatnim (i będę szukał nowego miejsca pracy albo negocjował kontrakt), więc mam do wyboru potencjalnie: BMW do końca 2026 lub passata do końca 2028. BMW jest z wyższego stanowiska, na które aspiruję, więc jeżeli w ciągu 1-1,5 roku awansuję, a nie zabiorą nam aut to będę wybierał nowe auto ze stajni premium. Serce podpowiada BMW3 + relingi i box na wycieczki, rozum podpowiada Passat. Jestem w kropce. Podpowiedzcie coś.
✨️ Autor wpisu (OP): Dodam jeszcze, że mam drugie auto w domu, duże w kombi, ale to już 15 letnie auto, i raczej jeździmy nim w koło komina, choć do 300-400km na spokojnie w jedną stronę mogę zrobić bez strachu, zresztą mam assistance. Problem jest taki, że w tym aucie muszę płacić za paliwo :D
@mirko_anonim: Wiadomo, że beta będzie lepsza niż "goły" passat z kartonem mleka. To jest tylko i wyłącznie kwestia tego jak długo go możesz mieć, a wiec to nie jest pytanie o samochód.
Ja powiem tylko tyle, jak nie weźmiesz bety to nie będziesz jej miał choćby przez dwa lata. Warto jest tracić życie jeżdżąc w passacie?
✨️ Autor wpisu (OP): NowyStaryMirek a żebyś wiedział, że passat to świetne auto, w szczególności B8/B9, ale bmw daje więcej frajdy z jazdy, dużo więcej.
✨️ Autor wpisu (OP): Dziękuję wszystkim za wyprowadzenie mnie z błędu dotyczącego ilości cylindrów, jakoś mi się tak coś poskładało w głowie, że jednostki są modułowe a najlepsza pojemność cylindra to 0.5litra. Mea culpa. Co do upalania, no może coś tam bym poświrkował, ale raczej chodzi o szybsze przemieszczanie się z puntu a do b, a silnik tam jest ten 184 konie. W sumie… Passata jeszcze zdążę mieć, a BMW raczej
Hej, pomóżcie mi proszę wybrać nowy samochód służbowy.
Temat nie dotyczy tylko wyboru modelu ale również podjęcia strategicznej decyzji.
Mam do wyboru:
- BMW 3 w sedanie "ociekające tłuszczem", z napędem na tył, 2 litry benzyna ale za to 2 letnie z 30k km przebiegu (auto po kimś), mogę obecne auto zaparkować i wziąć tego. Auto będzie w firmie do końca 26 roku.
- Nowy Passat 1,5 tfsi mhew z zerowym wyposażeniem ale nowy, odberałbym go w grudniu/styczniu i miałbym je na 4 lata
Obecnie jeżdżę passatem b8 też w 1.5 i naprawdę te 3 cylindry dają radę. Dużo jeżdżę, ok 50k km rocznie, a czasem nawet 70k km. Do takich przebiegów passeratti sprawdza się wyśmienicie. Mam rodzinę 2+1, kończę budowę domu, no i w sumie duży bagażnik wykorzystywałem na budowie i w przypadku wycieczek czy wyjazdów rowerowych ale to nie problem bo mam bagażniki dachowe. Autem, jak większość kierowców, jeżdżę w 95% sam. W sumie miałem przez chwilę taką BMW 3 gdy moje auto było w warsztacie i młody się z tyłu mieścił, a wrażenia z jazdy... no zakochałem się. Problem jest jeszcze jeden, niewiadomo jak długo będziemy mieć auta firmowe, przez rok na pewno, ale ogólnie firma odchodzi od firmówek więc istnieje ryzyko że to auto które teraz wybiorę, będzie moim ostatnim (i będę szukał nowego miejsca pracy albo negocjował kontrakt), więc mam do wyboru potencjalnie: BMW do końca 2026 lub passata do końca 2028. BMW jest z wyższego stanowiska, na które aspiruję, więc jeżeli w ciągu 1-1,5 roku awansuję, a nie zabiorą nam aut to będę wybierał nowe auto ze stajni premium. Serce podpowiada BMW3 + relingi i box na wycieczki, rozum podpowiada Passat. Jestem w kropce. Podpowiedzcie coś.
#kiciochpyta #motoryzacja #samochody
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
które auto
────────────────
Ja powiem tylko tyle, jak nie weźmiesz bety to nie będziesz jej miał choćby przez dwa lata. Warto jest tracić życie jeżdżąc w passacie?
─────────────────────
─────────────────────
@mirko_anonim: To już rozumiem skąd anonim. Zaraz cię tutaj zlinczują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@mirko_anonim: już to widzę jak będzie upalał firmowe BMW, które ma ukryty GPS itd.
@GeDox: przypominam mówimy o czajniku (2 litery)
1.5 TSI ma 4 cylindry.
@programista15cm: to nie 1980 rok, teraz 2 litry może mieć i 500hp. Ten konkretny ma 200-250hp co już wystarcza do upalania.
https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/bmw-seria-3-bmw-330i-xdrive-m-sport-pierwszy-uzytkownik-z-polskiego-salonu-ID6GdP4x.html
Wolalbym pastucha
─────────────────────
· Zaakceptował: Jailer