Aktywne Wpisy
KladzSie +193
Mmm młode ziemniaczki debiutują w tym sezonie, wolicie mielone czy schabowe? #gotujzwykopem #jedzzwykopem
TechPriest +150
Polska 2025+
Cena: milion złotych (dwa miliony w kredycie)
Dojazd do najbliższego sklepu: godzina w jedną stronę
Uśmiech dewelopera: bezcenny
#nieruchomosci
Cena: milion złotych (dwa miliony w kredycie)
Dojazd do najbliższego sklepu: godzina w jedną stronę
Uśmiech dewelopera: bezcenny
#nieruchomosci
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
#bekazpodludzi #bekazkatoli #bekazdemokracji #czterodniowytydzienpracy
@koniecswiatajestbliski: jak tak dalej będzie, to każdy będzie zarabiał minimalną.
@koniecswiatajestbliski: czyli będą nierówności względem zatrudnienia.
Rozwój technologii skraca czas pracy w skali codziennej. Jednocześnie praca staje się lżejsza, ułatwiona i można pracować dłużej w skali życiowej.
Ludzie dziś są w stanie pracować jak mają 70 lat, kiedyś w wieku po 50-ce i zmianach 12 godzin od małego byli wrakami i zaraz śmieciarka przyjeżdżała. Nie wiem ile masz lat, ja trzydzieści parę i raczej będę pracował do 70, może dłużej. Może nawet do końca życia jeśli
@cybher2: I ceny automatycznie 20% w górę, no ale dupa cicho XD
@G06DbT: zmniejszenie tygodnia pracy byłoby połączone z wymagami wyższej płacy, zaczynając ustawowo od minimalnej. Produktywność nie byłaby 20% niższa, bo teraz nie
Może ty tak robisz bo jesteś uzależniony od internetu, ja pracuję 5 dni w tygodniu po 12 dla swoich klientów i jakoś daje radę tyle się koncentrować. Kwestia przyzwyczajenia a badania pokazują tylko to że społeczeństwa są coraz bardziej uzależnione od rozpraszaczy i tu masz przyczynę a nie w granicach
Jak dobrze pójdzie to po 50-ce nie będę musiał wcale pracować, a mam niecałe 40. Tylko to trzeba mieć minimum ambicji i chcieć do czegoś dojść, a nie tylko się #!$%@?ć i patrzeć, żeby do weekendu zleciało.
@G06DbT: jak to się nie da? To jak oni ogarnęli fakt ze pracownik może pracować na etacie tylko 5 dni w tygodniu? Co z dwoma wolnymi dniami?
Się nie martw. Po prostu zakłady będą musiały zmienić grafik i tyle, byc moze zatrudnić dodatkowe osoby.
@G06DbT: w wielu zawodach tak. W korpo przepala się szalone pieniądze na spotkania, a i tak wszyscy wyrabiają się z robotą w mniej godzin. Jak do tego dodasz motywację w postaci krótszego tygodnia pracy to spokojnie będzie tyle samo dowiezione.
Bardzo rzadko jest
@Faraluch: o, i znowu tylko pracownicy biurowi. O robolach to już nikt nie pamięta ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: myślisz że po zakazaniu dzieciom pracy w kopalni po 12 godzin dziennie będzie cię stać na utrzymanie domu?
Bo jeśli ci nie zależy na zarobkach, to przecież już dziś możesz zakazać swojemu dziecku pracy.
@paul772: a nie no, jak zatrudnić nowe osoby to spoko.
Tylko skąd ich weźmiesz? Nie pomyślałeś o tym? Jeśli ktoś przyjedzie z jednej firmy do innej, to znowu w innej będzie brakować ludzi.
Ale to takie łatwe, prawda?
@empee: czy ja coś mówiłem o tym, że nie dasz rady utrzymać dzieci (czy też samego siebie)? Nie.
Ja mówiłem, że Janusz za 4/5 obecnego etatu będzie Ci płacił 4/5 wypłaty.
A mieszkanie mam po rodzicach.
@G06DbT: tylko za rządów pis i konfederacji, zapewniam cię że normalne partie uchwalają ustawy, porządną drogą legislacyjną, szacując koszty i wksazujac skad pieniadze na to
@G06DbT: z tego samego miejsca co teraz kiedy firmy nie mogą zatrudnić pracownika na 7 dni w tygodniu. Ludzie pracują 5 dni w tyg i świat się nie wali, a firmy dostosowują się. Dlatego zmiany