Wpis z mikrobloga

Co jakiś czas budzi się temat 4 dniowego tygodnia pracy. Rozumiecie, że słychać OD PRACOWNIKÓW, głosy że to nierealne, że jak to tak? Przecież w takim układzie Panu szefowi będzie trudniej zarobić :( i tak dalej i tak dalej. Takim ludziom trzeba NA SIŁĘ wciskać ich wygodę, bo jestem pewny że 100 lat temu też się "nie dało" przejść na 8h dzień pracy

#bekazpodludzi #bekazkatoli #bekazdemokracji #czterodniowytydzienpracy
  • 100
  • Odpowiedz
@JudzinStouner jestem nierobem i jestem z tego dumny. Minęły już czasy, że trzeba tyrać jak ślepy osioł. Radzę się przyzwyczajać. Jak chcesz, to możesz i po 50h #!$%@?ć, ale od normalnych ludzi się odczep. I nie mówi się do jednej osobie w liczbie mnogiej, to nie PRL.
  • Odpowiedz
@Chris_Karczynski:
Rozwój technologii skraca czas pracy w skali codziennej. Jednocześnie praca staje się lżejsza, ułatwiona i można pracować dłużej w skali życiowej.
Ludzie dziś są w stanie pracować jak mają 70 lat, kiedyś w wieku po 50-ce i zmianach 12 godzin od małego byli wrakami i zaraz śmieciarka przyjeżdżała. Nie wiem ile masz lat, ja trzydzieści parę i raczej będę pracował do 70, może dłużej. Może nawet do końca życia jeśli
  • Odpowiedz
@AlexBrown ja w swoim biznesie nawet po 75 tygodniowo pracuję, ale dzięki temu na wszystko mnie stać i gromadzę majątek. Tacy jak ty są wiecznie biedni i niezadowoleni ze wszystkiego, ale nie potrafią kompletnie nic dać od siebie.
  • Odpowiedz
mam nadzieje, że wprowadzą ten 4 dniowy tryb pracy. A pracoholicy i uzależnieni od kasy dupa cicho.

@cybher2: I ceny automatycznie 20% w górę, no ale dupa cicho XD
  • Odpowiedz
ja tam nikogo nie bronię, bo jak bym mógł, to bym w ogóle nie pracował.

Ale zastanawia mnie tylko jedna rzecz: myślisz że za mniejsza ilość przepracowanych godzin dostaniesz ta sama kasę?

Bo jeśli ci nie zależy na zarobkach, to przecież już dziś możesz się zatrudnić na 4/5 etatu.

@G06DbT: zmniejszenie tygodnia pracy byłoby połączone z wymagami wyższej płacy, zaczynając ustawowo od minimalnej. Produktywność nie byłaby 20% niższa, bo teraz nie
  • Odpowiedz
@JudzinStouner uuuu... Pan biznesmen. Gromadzi majątek. Ulalala. A ja nie gromadzę majątku, bo nie zależy mi na pieniądzach. Mam wyższe aspiracje niż typowy nowobogacki z prowincjonalnymi kompleksami. Wolę zarobić mniej i mieć czas na odpoczynek i rozrywki. Nie bez powodu Polacy są tacy brzydcy, skoro pracują po tyle godzin. Żałosne. Ale to ich sprawa.
  • Odpowiedz
pracownik ma 6h efektywnej pracy, resztę spędza przeglądając śmieszne obrazki (jak może, bo pracuje w biurze), albo rozglądając się by robić nic

Może ty tak robisz bo jesteś uzależniony od internetu, ja pracuję 5 dni w tygodniu po 12 dla swoich klientów i jakoś daje radę tyle się koncentrować. Kwestia przyzwyczajenia a badania pokazują tylko to że społeczeństwa są coraz bardziej uzależnione od rozpraszaczy i tu masz przyczynę a nie w granicach
  • Odpowiedz
@AlexBrown zesrasz się na starość, jak będziesz wynajmował mieszkanie od takich jak ja, a emerytury starczy na jedzenie lub lekarstwa. Nigdy na oba na raz xD
Jak dobrze pójdzie to po 50-ce nie będę musiał wcale pracować, a mam niecałe 40. Tylko to trzeba mieć minimum ambicji i chcieć do czegoś dojść, a nie tylko się #!$%@?ć i patrzeć, żeby do weekendu zleciało.
  • Odpowiedz
no widzisz, prace biurowe da się ogarnąć, ale nie ogarniesz żadnej produkcji.

@G06DbT: jak to się nie da? To jak oni ogarnęli fakt ze pracownik może pracować na etacie tylko 5 dni w tygodniu? Co z dwoma wolnymi dniami?

Się nie martw. Po prostu zakłady będą musiały zmienić grafik i tyle, byc moze zatrudnić dodatkowe osoby.
  • Odpowiedz
myślisz że za mniejsza ilość przepracowanych godzin dostaniesz ta sama kasę?

@G06DbT: w wielu zawodach tak. W korpo przepala się szalone pieniądze na spotkania, a i tak wszyscy wyrabiają się z robotą w mniej godzin. Jak do tego dodasz motywację w postaci krótszego tygodnia pracy to spokojnie będzie tyle samo dowiezione.

Bo jeśli ci nie zależy na zarobkach, to przecież już dziś możesz się zatrudnić na 4/5 etatu.

Bardzo rzadko jest
  • Odpowiedz
@G06DbT: wykopki w XIX w be like:

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: myślisz że po zakazaniu dzieciom pracy w kopalni po 12 godzin dziennie będzie cię stać na utrzymanie domu?

Bo jeśli ci nie zależy na zarobkach, to przecież już dziś możesz zakazać swojemu dziecku pracy.
  • Odpowiedz
byc moze zatrudnić dodatkowe osoby.

@paul772: a nie no, jak zatrudnić nowe osoby to spoko.

Tylko skąd ich weźmiesz? Nie pomyślałeś o tym? Jeśli ktoś przyjedzie z jednej firmy do innej, to znowu w innej będzie brakować ludzi.

Ale to takie łatwe, prawda?
  • Odpowiedz
myślisz że po zakazaniu dzieciom pracy w kopalni po 12 godzin dziennie będzie cię stać na utrzymanie domu?

@empee: czy ja coś mówiłem o tym, że nie dasz rady utrzymać dzieci (czy też samego siebie)? Nie.

Ja mówiłem, że Janusz za 4/5 obecnego etatu będzie Ci płacił 4/5 wypłaty.
  • Odpowiedz
@JudzinStouner Martw się raczej o swoje zdrowie i tych, co lubią zapieяdalać. Potem na starość wysiada kręgosłup, mózg się lasuje. Za młodu brak czasu na aktywność fizyczną i zdrowy sen, za to śmieciowe jedzenie – to na stare lata wszystko się zemści. I zobaczymy, kto będzie wydawał na lekarstwa.
A mieszkanie mam po rodzicach.
  • Odpowiedz
A co do reszty, to chyba nie wiesz, jak wygląda w Polsce uchwalanie prawa. Szybko, na kolanie, bez zastanowienia się.

@G06DbT: tylko za rządów pis i konfederacji, zapewniam cię że normalne partie uchwalają ustawy, porządną drogą legislacyjną, szacując koszty i wksazujac skad pieniadze na to
  • Odpowiedz
nie no, jak zatrudnić nowe osoby to spoko.

Tylko skąd ich weźmiesz? Nie pomyślałeś o tym? Jeśli ktoś przyjedzie z jednej firmy do innej, to znowu w innej będzie brakować ludzi.

Ale to takie łatwe, prawda?

@G06DbT: z tego samego miejsca co teraz kiedy firmy nie mogą zatrudnić pracownika na 7 dni w tygodniu. Ludzie pracują 5 dni w tyg i świat się nie wali, a firmy dostosowują się. Dlatego zmiany
  • Odpowiedz
@G06DbT: a zanim powiesz ze przeciez mogę sobie znaleźć pracę na 4/5 etaty już teraz to nie. 90% ogłoszeń o pracę to normalny ustawowy etat. Dlatego trzeba systemowo skrócić etat. Tak jak to się robi od 100 lat stopniowo i regularnie.
  • Odpowiedz