Wpis z mikrobloga

221 + 1 = 222

Tytuł: Droga
Autor: Cormac McCarthy
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: 10/10
ISBN: 9788308068687
Tłumacz: Robert Sudół
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Liczba stron: 272
Ciężka była to przeprawa. Ciężka pod względem emocjonalnym. Przypomniałem sobie, dlaczego nie czytam takich książek.

Od samego początku zdajemy sobie sprawę, że cała historia nie skończy zbyt dobrze. I tak brniemy przed siebie, strona po stronie, z coraz bardziej ściśniętym żołądkiem i poczuciem narastającej beznadziei, mimo że nie brak jej głównym bohaterom.
A im się należy chwila uwagi.

Nie pamiętam kiedy miałem możliwość w tak oszczędnych opisach poczuć tak wielką miłość i poświęcenie ojca dla swojego syna.
W sposób w jaki autor przedstawił jego strach o dziecko, ale także siłę którą w sobie znajduje, by zapewnić mu bezpieczeństwo i przetrwać choć jeden dzień dłużej jest naprawdę poruszająca.

Obraz doszczętnie zniszonej Ameryki i ludzkiego zezwierzęcenia pomijam, bo mimo iż jest on świetnie ukazany, to jednak w moim odczuciu gra on rolę drugoplanową.

Jest to chyba pierwsza książka, przy której pojawił się przy mnie ten pieprzony niewidzialny ninja krojący cebulę.

Świetna i okropna książka. Polecam i odradzam.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #sciencefiction #postapokalipsa #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
bartol_wwa - 221 + 1 = 222

Tytuł: Droga
Autor: Cormac McCarthy
Gatunek: fantasy, sci...

źródło: 759462-352x500

Pobierz
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartol_wwa: a co powiecie na to, ze po raz pierwszy jak czytalem te ksiazke, mialem ja z biblioteki i brakowalo ostatnich kilku stron? Mozecie sobie wyobrazic jakiego dola mialem jak ksiazka urwala sie w "tym" momencie.
  • Odpowiedz