Wpis z mikrobloga

https://allegro.pl/oferta/cichy-maly-klimatyzator-przenosny-osuszacz-25l-24h-wifi-chlodzenie-bez-rury-15607086858

Słyszal ktoś o tym? "Jedyny klimatyzator przenośny bez rury" brzmi jak ściema, ale jestem zdesperowany. Już teraz w maju przy włączonym PC mam 29 stopni w pokoju i ledwo da się wytrzymać, kompletna patologia.

Nie mogę zrobić splita i nie bardzo widzi mi się mieć cały czas otwarte okno do zwykłego przenośnego z rurą (pierwsze piętro nad ruchliwą ulicą).

Nawet jeśli schłodziłby pokój o te 2 stopnie to będzie git. Nie ma jednak żadnych recenzji i boję się, że to zwykły klimatyzer z ceną 4x.

#klimatyzacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alflord: równie dobrze możesz sobie kupić wiatrak za 50zł, takie samo działanie jak to bez rury za 1,5k

żeby schłodziło to musi gdzieś to ciepło odprowadzić
  • Odpowiedz
  • 0
@alflord to jest klimator, nie klimatyzator. Rozpyla wodę, ktora pobiera energię z otoczenia do odparowania, więc obniża delikatnie temperaturę kosztem mocnego podniesienia wilgotności. Skutek używania tego będzie taki, że na wskaźniku temperatura spadnie, ale spadnie też twój komfort, bo będziesz się pocił jak głupi.
  • Odpowiedz
@alflord Fajna konstrukcja. Takie rozwiązania są stosowane w bardzo drogich pompach ciepła powietrze-woda lub woda-woda ale ta woda na skraplaczu jest brana np z hydrofora chłodna z ziemi i po przejściu przez skraplacz w ilości około wanny na godzinę, odbiera ciepło, trochę cieplejsza woda jest od razu oddawana w ziemię z powrotem lub krąży tam glikol w obiegu zamkniętym w rurkach na działce 1,5m pod ziemią i ziemia odbierze to ciepło
  • Odpowiedz