Wpis z mikrobloga

Dawno nie miałem z linuxem do czynienia zainstalowałem fedorę z gnome najnowszą i teraz odkrywam kolejne jak dla mnie smaczki.
Zastanawia mnie jaka idea przyświecała twórcom obecnej wersji gnoma i może części poprzednich że nie można ikon na pulpicie umieszczać?
Tło pulpitu można zmienić ale ikony już tam się nie da umieścić czy skrótu, poza paskiem zadań. O co w tym chodzi?
O to że wszystko trzeba kliknąć i wpisywać w wyszukiwarce czy o coś innego bo jakoś tego sobie nie potrafię wytłumaczyć, a przyzwyczaić się do takiego podejścia to nie wiem czy możliwe jest. W czym tkwi taka filozofia twórców?
Albo o co chodzi żeby dało się tego jakoś używać normalnie, może o czymś nie wiem.
#linux #gnome
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dizel81: z reddita:

TL;DR: technical reasons, because the code for it was really old and hard to maintain and the DING extension (which can focus only on this purpose) is really good for the ones who likes desktop icons.

Some distros, like Ubuntu, even have this extension installed enabled by default.

You'll read a lot of theories like "gnome devs think you should not use desktop icons", etc, but not
  • Odpowiedz
  • 1
@Rustyyyy: no ładny, w porównaniu dawno temu jak to wyglądało to ładny tylko co z tego jak jakoś mało funkcjonalny.
Głupich animacji nie można usunąć za pomocą ustawień na przykład, nie wspominając o tym co wyżej pisałem.
@Saly: to znaczy nie da się tych ikon zaimplementować żeby można było na pulpicie bo wszystko opiera się o stare wersje/wcześniejsze gnoma, ktore pamiętają czasy przedpotoopowe?
W sensie że jeśli to
  • Odpowiedz
W sensie że jeśli to ma działać w obecnych czasach to trzeba by całe środowisko stworzyć od nowa?

@dizel81: zgaduje, że nikomu się nie chce, bo jest przecież plugin. Problem jest IMO to, że ten plugin nie jest domyślnie zainstalowany dla wszystkich instalacji gnoma
  • Odpowiedz
moim zdaniem gnome bardziej naciska na wygląd niż funkcjonalność.

@Rustyyyy: Przecież to woła o pomstę do nieba, żeby uruchomić cokolwiek to musisz pojechać myszką w lewy górny róg, potem przez cały ekran na dół ... a jak czegoś niema w doku to jeszcze więcej... gdzie w każdym innym środowisku JEDEN klik ze skrótu na pasku albo 2 z pulpitu.
Zaraz ktoś napisze że gnome jest pod obsługę z klawiatury.
No
  • Odpowiedz
@amamoh: albo klikasz przycisk win na klawiaturze i piszesz co tam chcesz. Robię tak samo na windowsie i macu i generalnie nie widzę opcji jak desktop miałby tu pomóc
  • Odpowiedz
@amamoh: Tutaj zgoda, też nie ogarniam dla czego na pierwszego linuxa polecane są dystrybucje z preinstalowanymi gnomem.

Dobrze że coraz więcej osób poleca minta zamiast ubuntu.
  • Odpowiedz
Jak to ma mieć kiedykolwiek więcej niż 3% na desktopie :P

@amamoh: Gnome czy Linux? Bo Linux ma 4% :P

Natomiast cóż - nie jest złe Gnome, ale pytanie brzmi czy komuś chce się uczyć tego środowiska. Zawsze jest oczywiście Gnome Flashback czy Fallback ze zwykłym wyglądem, klasycznym
  • Odpowiedz
@amamoh: Tylko Fedora ssie. Z drugiej strony IMO Linux i tak powinien iść w stronę minimalizmu, a nie Gnome z miliardami ton animacji. Kiedyś Linux był super stabilny, bo prosty, a teraz jest klepany na kolanie
  • Odpowiedz
O to że wszystko trzeba kliknąć i wpisywać w wyszukiwarce czy o coś innego bo jakoś tego sobie nie potrafię wytłumaczyć

@dizel81: tak, dużo wygodniej jest po prostu wyszukiwać programy / pliki wpisując ich nazwę niż otwierać je z pulpitu, który zwykle jest zasłonięty przez okienka. ewentualnie możesz je odpalać z poziomu odpowiednika menu start. ja nie używam ikonek na pulpicie od wielu lat, również na windowsie.
  • Odpowiedz
  • 0
@amamoh żeby uruchomić cokolwiek klikasz super czy tam guzik z Windowsem i wpisujesz, co chcesz uruchomić.

Na Windowsie dokładnie tak samo z tego korzystam, z alt+spacja z powertoys można zupełnie pozbyć się ikon z pulpitu.

GNOME robi najwięcej sensu na laptopie korzystając z gestów. Jako, że z lapków używałem raczej maców, to przejście na GNOMA było wręcz naturalne i nieodczuwalne.
  • Odpowiedz
  • 0
Nie zdzierżyłem tego gnoma, zainstalowałem xfce i jest ok, przedkładam zawsze szybkość i mniejsze zużycie zasobów nad jakieś kolorowe bajery czy animacje których nie da się wyłączyć.
Patrzyłem w zużycie ramu na gnomie przy włączonej przeglądarce z jedną kartą i pokazywało 57% wykorzystania, gdzie na 11 jest nawet mniej:)
Na xfce to samo pokazuje 26%
  • Odpowiedz