Jak Umberto Eco, Marek Tempe i ciocia @moll: dołączywszy się do gronu, źle zrozumieli cytat z Dostojewskiego - Patriotyzm jest ostatnim schronieniem łajdaków. Zdanie to może być wymawiane z naciskiem na pierwsze słowo - PATRIOTYZM jest ostatnim schronieniem łajdaków, oraz z naciskiem na drugie słowo - Patriotyzm jest OSTATNIM schronieniem łajdaków. Od tego zależy, czy będzie to zdanie o patriotyzmie, czy o łajdakach. Czy Dostojewski miał na myśli, że patriotyzm jest czymś złym, do czego gromadzą się tylko łajdacy, czy raczej odwrotnie miał na myśli, że patriotyzm jest czymś dobrym, do czego łajdacy sięgają tylko w najbardziej rozpaczliwej sytuacji.
@mobutu2: misiaczku, co zrozumiałam nie wiesz i nie twoja sprawa, nawet mnie o to nie zapytaleś. Jedyne co, to napisałam, że podobała mi się powieść. Przestań wołać
Zdanie to może być wymawiane z naciskiem na pierwsze słowo - PATRIOTYZM jest ostatnim schronieniem łajdaków, oraz z naciskiem na drugie słowo - Patriotyzm jest OSTATNIM schronieniem łajdaków.
Od tego zależy, czy będzie to zdanie o patriotyzmie, czy o łajdakach.
Czy Dostojewski miał na myśli, że patriotyzm jest czymś złym, do czego gromadzą się tylko łajdacy, czy raczej odwrotnie miał na myśli, że patriotyzm jest czymś dobrym, do czego łajdacy sięgają tylko w najbardziej rozpaczliwej sytuacji.
#jezykpolski #rosyjski #ksiazki #literatura
źródło: zhizha1
PobierzPrzestań wołać
@moll:
źródło: removed2
Pobierz