Wpis z mikrobloga

Witam. Moja znajoma ma mały problem z #linux . Otóż, na uczelni wymagają od niej programu Salome Meca i pracuje on na linuxie. Moja koleżanka zainstalowała sobie linuxa, ale program wywalał błąd 'glx extension unavailable'. No to usunęła sterowniki graficznie na windowsie i zainstalowała te pod linuxa - tyle że teraz jak chce 'utworzyć geometrię' to program się wyłącza.

Pomożecie?

#kiciochpyta #jaktonaprawicniewiem #pomocy #studia trochę :P
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@frankek: Średnio mnie to interesuje czy mi wierzysz czy nie :) Nie brałem udziału podczas tego, więc nie wiem czym się kierowała ;)
  • Odpowiedz
@d__g: Jeśli opierała się na stronie, którą podałeś, to tam jest instrukcja instalacji sterowników do laptopów z grafiką optimus Nvidia. Zakładając, że wszystko zrobiła poprawnie (podejrzewam, że raczej nie ;), to program pod grafiką Nvidia powinna odpalić w sposób (polecenie do konsoli):

optirun nazwaprogramu

lub

primusrun nazwa
programu
  • Odpowiedz
@BuFu: Nie odnajduje takiego polecenia... Jeżeli nazwa programu to runSalomeMeca to należy wpisać optirun runSalomeMeca, si? OptirunSalomeMeca nie znajduje, w ogóle nie znajduje tego programu... Może by potem ścieżkę dostępu do tego programu, albo coś? Nie wiem, nie znam się kompletnie
  • Odpowiedz
@d__g: niech sprawdzi na innych programach czy polecenie optirun lub primusrun w ogóle działa (np. optirun glxinfo | grep OpenGL), jeśli nie, źle zainstalowała sterowniki (wtedy polecam czystą instalację systemu i dobry poradnik do instalacji sterowników Nvidia Optimus)
  • Odpowiedz