Wpis z mikrobloga

#animedyskusja #anime

Snack Basue
https://myanimelist.net/anime/55636/Snack_Basue

Od czasu do czasu daję szansę anime ekranizującemu gatunek, który zowie się gag manga. W grubej większości wypadków nie jestem w stanie wytrzymać 3 epizodów z powodu tego jak nieśmieszne są te produkcje (warto nadmienić, że czym starsze tym gorsze). Czasem jednak zdarzają się wyjątki.

Jak ma się zatem Snack Basue do gatunku. Cała seria to nawijanie troszkę podchmielonych boomerów o życiu. Tym samym jak nie mieścisz się w przedziale wiekowym 30+ to humor może być troszkę niezrozumiały. Tematyka jest różna różnista. Od nabijania się z gier komputerowych, poprzez to nofap, gadki o przyrodzeniu, zamiłowaniu do elektronarzędzi, wycieczek do wesołego miasteczka, kończąc na tym, że facet też chce by książę na koniu go ratował.
Format jest prosty, faceci w barze sączą drina i gadają z nazbyt szczerą barmanką. Mamy starszego chłopa, salarymana, jego narwanego kolegę z roboty, przegrywa (najgorszego sortu) i faceta żyjącego według poradników. Czasem pojawiają się goście z gier fantasy, gdy nabijamy się z różnych gierkowych stereotypów i inni dodatkowi goście.
Muszę przyznać, że nie wszystkie gagi są dobre (i niestety się powtarzają), humor jest dość ciężki i anime potrafi zmęczyć. Z drugiej strony tematyka jest zazwyczaj ciekawa a żarty dość wysmakowane.
Oprawa jest minimalistyczna, animacja słaba. Muzycznie też mnie to nie bawi. Aktorzy głosowi za to dają radę. To jest komedia w stylu gadające głowy i jakaś wyjątkowa oprawa nie jest wymagana.

Podsumowując, Snack Basue to przyzwoita komedia boomerska, która może nie powala, ale trzyma stały poziom powyżej średniej. Moim zdaniem ma coś w sobie, ale zdecydowanie nie jest to tytuł dla każdego.

PS. według mnie anime rozkręca się od 2 epizodu, więc warto stosować tu zasadę 3 epów przed dropem.
vries - #animedyskusja #anime

Snack Basue
https://myanimelist.net/anime/55636/Snack_...

źródło: mpv-shot0004

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach