Aktywne Wpisy

fuji +164
Chłop 36 lat i w końcu kupił pierwszy nowy samochód w życiu. Chłop sobie obiecał, że jak kiedyś będzie już dorosły i będzie go stać na nowe auto, to kupi coś fajnego, ale jednak krakowski centuś mocno i chłop jest za chytry nawet na swoje marzenia ʕ•ᴥ•ʔ więc ostatecznie kupił najpopularniejszy samochód w USA, czyli Forda F-150... a nie czekaj, w tym roku F-series spadło z rowerka i
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
frugASS +187
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

- pryskanie środkami chwastobójczymi
- koszenie
- równanie działki
- nawiezienie dobrej ziemi, warstwa około 5cm
- wysianie trawy
Potem sobie to mam sam podlewać aż trawa wzejdzie. No i spoko, tylko cenę za to mi rzucają 30 tys za teren około 1150 mkw. Działkę mam normalną bez udziwnień (żadnych drzew do wycięcia, skarp), w miarę płaską, jest trochę śmieci w ziemi po budowie (ale też nie jakoś dużo, bo sam to co się dało zbierałem).
Zachodzę po prostu w głowę skąd się bierze to 30 tys, skoro:
- ziemia ogrodnicza z transportem kosztuje 4500 w mojej okolicy (sprawdzałem)
- trawę widziałem worek na allegro na 1000 mkw za 740 złotych
- środki chwastobójcze: jakieś 50 złotych
No to skoro materiały zamykają się w 6000 złotych, to 24 tys musi kosztować robocizna. Mi się wydaje, że na takie założenie trawnika spędzą nie więcej niż 5-6 dniówek (tutaj mnie poprawcie jeśli się mylę, bo zwyczajnie zgaduję). To znaczy, że oni koszą 4k za dniówkę pracy?
PS. Muszę przyznać, że zapaliła mi się cebulowa lampka od tego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Tagi: #ogrodnictwo #cebula #dom #ogrod #trawa #trawnik
@Anjay: To nie o tym dyskusja co trzeba zrobić. Nie muszę mieć trawnika idealnego bez jednego mleczyka. To mi zaproponowali w takiej cenie. Chciałem się dowiedzieć dlaczego tak drogo
@duzy240, @Anjay
W każdym razie, jeśli macie doświadczenie w takich pracach to rozpiszcie mi proszę ile czasu takie rzeczy zajmują. Bo na razie wychodzi mi na
@duzy240: Hmm, myślałem, że najpierw się równa (przynajmniej mniej więcej), żeby dobrej ziemi była wszędzie warstwa o określonej grubości. Co jeśli przy równanie okaże się, że w niektórych miejscach zeskrobiesz całą dobrą ziemię i dojdziesz do tej oryginalnej?
P.s przy trawie patrz na skład co nie kupisz jakiegoś pastewnego gówna bo będziesz za rok znowu zakładał od nowa trawnik
Co do reszty to w tej chwili się nastawiam na wypożyczanie sprzętu i robienie samemu. Przykładowo niedaleko mnie jest wypożyczalnia z glebogryzarką 13KM z napędem za 300zł/dobę. No to wypożyczę i połażę sobie za glebogryzarką. Myślę, że to żadna filozofia a za