Wpis z mikrobloga

#gielda

włosi mnie oskubali na 25% wartości dywidendy od posiadania akcji jednego banku. Nieźle boli... mogłem brać w ciemno Pekao, czasu nie cofnę, pluję sobie w brodę, tak tylko byłoby 19% podatku.

O akcje się nie martwię, jest ruch boczny, konsolidacja przed wynikami Q1.

2023 r. ubiegł mi na graniu dołków i sprzedawaniu górek. Głównie cisnąłem Renault - udało się, jednak koszty nieproporcjonalne do ryzyka. Musisz zapłacić za kupno akcji... jakiś absurd... potem zapłacić podatek jeśli sprzedaż drożej niż kupiłeś taniej...

co mogę wam powiedzieć - liczą się tylko wyniki i marża, widać to po wynikach XTB i jaki ma to wpływ na kurs. Do tego musi albo być ABB, albo buyback - musi być gruby na papierze, który pilnuje żeby kurs rósł a nie spadał.

Reszta jak wojna w Palestynie, atak iranu na izrael, upadki małych banków i inne informacje które po 2 tygodniach od wydarzenia nie mają zupełnie żadnego wpływu na kurs. Kurs danej akcji rośnie tylko i wyłącznie w perspektywie miesiąca, 2, 3, pół roku czy roku.

Tyle z moich przemyśleń z ostatnich 1,5 roku gry na giełdzie.

Owszem jak rusek zaatakował Ukrainę to sam nie miałem akcji bo to była poważna sprawa i też kupowałem dołki ale jak widać są ważne i mniej ważne informacje.

Rok 2024 widzę optymistycznie - jak widać, idzie lato więc zmienność na giełdzie jest mniejsza jak co roku na lato, dopiero giełda być może ruszy na jesień jak wszyscy wrócą do normalności po upalnym lecie i wakacjach

Wzrosty - Europa i świat wychodzą z kryzysów, ceny poszły do góry, pensje tak samo, przełoży to się na wyniki spółek. Wszystko jest coraz droższe więc wyniki będą lepsze.

Dobrej majóweczki.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makler___gieldowy:
Niestety kraje Europy ostro walczą z bezczelnymi kapitalistami którzy mogą zarobić na giełdzie.
Najwyższy podatek jest w Danii 42%
Niemcy 26%
Francja 34%
UK 20%
Nie opłaca się inwestować w Europie.
  • Odpowiedz