Wpis z mikrobloga

linuksiarze są jak sekta kurła, zadaj im pytanie to ci powiedzą że a dlaczego cię to interesuje? a po co? Co łatwo byś chciał a to tak nie ma? Do linuksa trzeba się przyzwyczaić, to takie flow, trzeba popłynąć. Same ogólniki jak program konfederacji, żadnych konkretów.
Szukaj sobie informacji o systemach linuxa to ludzie wszędzie piszą to samo, na konkretne pytanie czy 2+2 to 4 nie potrafią udzielić odpowiedzi.
Ale za to pierwsi będą pierdzielić jaki to linuks jest luks, lepszy do gier, szybszy, bezpieczniejszy, łatwa obsługa a potem zadajesz im pytanie i zonk jakbyś zapytał termomiksiarzy po co mi termomiks.
Ja p------ę co za sort ludzi, podludzie normalnie.
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Uuroboros: mówisz że nie dostajesz żadnych konkretów, a sam napisałeś same ogólniki i w ogóle to liuksiarze są be, linux jest be, linuksiarze = termomiksiarze a uber = hiv, ja jestem wielki Uuroboros i oczekuje samych konkretów, nie płacę więc wymagam XD

Chcesz używać linuksa - najpierw naucz się samodzielności, nikt normalny mający >16 lat nie będzie poświęcał dla ciebie godzin czy dni których zwykle sam dla siebie nie ma,
  • Odpowiedz
@Uuroboros: jak nie potrzebujesz linuxa, to nie potrzebujesz linuxa. Dla tych co go potrzebują jest dobry, no i bywa łatwiejszą i lżejszą opcją w wielu technicznych zastosowaniach. Nigdy nikogo nie namawiałem do używania linuxa.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Nie wiem gdzie pytasz, ale przykładowo na zagranicznych grupkach na fb na temat linuxa (przynajmniej na tych na których jestem) da radę otrzymać normalną odpowiedź na zdane pytanie.
  • Odpowiedz
@Uuroboros: JA PIERNICZĘ JAK MNIE WPIENIAJĄ TAKIE CIOTY, NO BULWA. O JAKI JA JESTEM WIELCE HARDKOROWY LINUKSIARZ, NAJBEZPIECZNIEJSZE NA ŚWIECIE, OO JAKIE OTWARTE, PODKREŚLAM OTWARTE OPROGRAMOWANIE. ALBO "OO ZAINSTALUJĘ SOBIE SYSTEM, ALE NIE JAKIŚ NORMALNY, MUSI BYĆ W WERSJI NIGHTLY, JESTEM LEPSZY BO MAM NAJNOWSZE A WY CO NADAL WINDOWS I AKTUALIZACJE RAZ W TYGODNIU? JA UŻYWAM MINTA, NIE MOGĘ NAWET ZAMONTOWAĆ PENDRAJWA Z EXFAT, GDYBY BYŁO JESZCZE MNIEJ STEROWNIKÓW
kompek - @Uuroboros: JA PIERNICZĘ JAK MNIE WPIENIAJĄ TAKIE CIOTY, NO BULWA. O JAKI JA...

źródło: png-clipart-red-flag-linux-tux-computer-software-bird-cartoon-vertebrate-bird-cartoon

Pobierz
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Linux to nie jest system na komputery osobiste, chyba że ktoś używa jedynie przeglądarki internetowej. Jak ktoś mówi inaczej to się oszukuje.

Linux do pracy

@umcumcumcbejbe: Do jakiej pracy? Chyba jedynie, żeby odpalić na nim coś w dockerze. W pracy też trzeba odpalić czasami jakiś program który nie jest
  • Odpowiedz
@Qlien: jest to wszystko oczywiście uwarunkowane tym co robisz i tym jaką politykę ma twoja firma oraz jakie ty masz potrzeby. Bo przykładowo jeżeli ktoś tworzy muzykę lub edytuje filmy to jemu się przyda tylko mac. Jeżeli ktoś tworzy gry to potrzebuje ogromnej mocy obliczeniowej to kupi porządnego peceta do unity czy innego unreal engine. Najczęstszym scenariuszem jest to że ludzie wirtualizuja linuxa jako środowisko deweloperskie. Korzystają z linuxa jeżeli
  • Odpowiedz
Linux to nie jest system na komputery osobiste, chyba że ktoś używa jedynie przeglądarki internetowej. Jak ktoś mówi inaczej to się oszukuje.

@Qlien: ja już dwa lata używam steam decka na linuksie i serio, bardzo się przyzwyczaiłem. Przeglądarki, steam, youtuby śmigają, 95% nowych gier działa normalnie, a spora część tych starszych niż 10 lat działa nawet lepiej na protonie niż na nowych Windowsach. Tylko jeśli chodzi o programy specjalistyczne do
  • Odpowiedz
@Plp_: montaż filmów na maku to jest największy kult s----------a xD na tym syfie alt taba nie potrafili normalnego nawet zrobić, nie mówiąc o maksymalizacji okien xD
Żeby ten system jako tako działał musisz milion dodatków zainstalować.
  • Odpowiedz
Najczęstszym scenariuszem jest to że ludzie wirtualizuja linuxa jako środowisko deweloperskie. Korzystają z linuxa jeżeli firma nie ma polityki dawania pracownikom maców.

@umcumcumcbejbe: Gdzie niby? Pierwsze słyszę żeby w jakiejkolwiek firmie programiści używali Linuxa jako głównego środowiska, a sam jestem programistą. Są wyjątki wiadomo, ale powszechnie w firmach ludzie używają Windowsa i ewentualnie Maców, a Linuxa to sobie odpalają jak potrzebują osobnego środowiska.

Według mnie mac to najlepszy laptop, bardzo
  • Odpowiedz
ja już dwa lata używam steam decka na linuksie i serio, bardzo się przyzwyczaiłem. Przeglądarki, steam, youtuby śmigają, 95% nowych gier działa normalnie

@Plp_: Super, że jest taki postęp, ja próbowałem odpalić rzeczy z Windowsa na linuxie wieki temu i nic nie działało praktycznie, mimo wszystko jak dla mnie to nawet dla tych 5% warto mieć Windowsa, bo nie chciałbym, żeby akurat coś co chcę użyć nie działało.

ale cała
  • Odpowiedz
Do jakiej pracy? Chyba jedynie, żeby odpalić na nim coś w dockerze. W pracy też trzeba odpalić czasami jakiś program który nie jest obsługiwany przez Linuxa.

@Qlien: do pracy takiej jak it na przykład

Pierwsze słyszę żeby w jakiejkolwiek firmie programiści używali Linuxa jako głównego środowiska, a sam jestem programistą.

Mało w takim razie jeszcze widziałeś. Nawet .net klepią już na linuxach odkąd można to odpalić w dockerze
  • Odpowiedz
do pracy takiej jak it na przykład

@kutafonixor: Jestem w takiej pracy i linuxa się używa jedynie w chmurze, a lokalnie jak chce się dockera odpalić albo osobme środowisko zrobić, żeby coś przetestować.
  • Odpowiedz