Wpis z mikrobloga

linuksiarze są jak sekta kurła, zadaj im pytanie to ci powiedzą że a dlaczego cię to interesuje? a po co? Co łatwo byś chciał a to tak nie ma? Do linuksa trzeba się przyzwyczaić, to takie flow, trzeba popłynąć. Same ogólniki jak program konfederacji, żadnych konkretów.
Szukaj sobie informacji o systemach linuxa to ludzie wszędzie piszą to samo, na konkretne pytanie czy 2+2 to 4 nie potrafią udzielić odpowiedzi.
Ale za to pierwsi będą pierdzielić jaki to linuks jest luks, lepszy do gier, szybszy, bezpieczniejszy, łatwa obsługa a potem zadajesz im pytanie i zonk jakbyś zapytał termomiksiarzy po co mi termomiks.
Ja #!$%@?ę co za sort ludzi, podludzie normalnie.
  • 29
  • Odpowiedz
IT to nie tylko programiści. Tacy sieciowcy siedzą na Linuxie bo jest po prostu wygodniej.

@Khorne_: Jasne, wiadome, że do specyficznych zastosowań używa się narzędzia które najlepiej się nadaje, są pewnie całe korporacje, które siedzą na linuxach w domyśle, ja pisałem w kontekście komentarza, że w it w środowiskach deweloperskich korzystają z linuxa jeżeli nie dają maca.
  • Odpowiedz
Mało w takim razie jeszcze widziałeś. Nawet .net klepią już na linuxach odkąd można to odpalić w dockerze

@kutafonixor: Ale używają komputera z linuxem czy na dockerze odpalają linuxa?
  • Odpowiedz
Ale używają komputera z linuxem czy na dockerze odpalają linuxa?

@Qlien: używają linuxa na bare metal. Wiesz ze programista nie może korzystać z docker desktop bez licencji? Na linuxie nie ma takich problemów i docker działa najwydajniej. Niedawno wyszedł Ubuntu 24lts, przedchwila zainstalowałem obok świeżego Windowsa, wszystko zadziałało od strzała. Jedynie Windows wywala się na update czegoś tam xD
  • Odpowiedz
na windowsa jest Docker Desktop, który działa bardzo dobrze

@Matronel: powiedz że nie masz pojęcia o czym mówisz nie mówiąc że nie masz pojęcia o czym mówisz

https://github.com/docker/for-win/issues/13668

I wiele innych zgłoszonych issues od paru lat, generalnie mają to w dupie bo nikt poważny nie.hostuje kontenerów na windowsie

Wiesz ze programista nie może korzystać z docker desktop bez licencji?

@kutafonixor: ty przeczytaj licencję zanim zaczniesz ludzi nauczać, wymagania licencyjne są
  • Odpowiedz