Aktywne Wpisy
AlexHunter +1
Nie oddaję za onkologa
#budda
#budda
Tranzol +59
Moze w szoku nie jestem, ale zadziwia mnie jak głupie jest społeczeństwo. Kiedy pisane było tygodnie temu, że budda jest jakiś szemrany to mówili, że nie możliwe że się dorobił na zmywaku ciężką pracą zostawcie go. Teraz jak go chapneli za krzywe interesy o których było pisane od dawna, ci sami mówią że niemożliwe, że to przez to że pomógł więcej niż rząd xdd Dostanie wyrok na 10 lat bo wszystkie dowody
I to uprawiając ecodriving - na płaskim staram się trzymać obroty poniżej 2000, pod górkę nie przekraczać 2500 - 3000 zależnie od górki, a zjeżdżając z górki nawet 1500. Dodatkowo tuż przed osiągnięciem wzniesienia puszczam już gaz, co prawda auto zwalnia mi z 45-48 do 40, ale zaraz się i tak rozpędza z górki. A gdy widzę 300 metrów przed sobą sygnalizację świetlną z czerwonym światłem już puszczam gaz.
Co prawda mamy auto to 4-cylindrowiec mający o 50% więcej mocy ode mnie, trochę mi się przypomina moje pierwsze auto BMW E30 1.6i, co człowiek był młody i głupi.
Przynajmniej jeżdżąc tym autem zastępczym uzmysłowiłem sobie, że podjąłem udaną decyzję życia, że kupiłem sobie auto z litrowym silnikiem, trzycylindrowym dobrze spisującym się na gazie. Za 50 zł to ja przejeżdżam ale 250 km, a nie zaledwie 100, i to stosując może trochę eco-driving, ale nie ekstremalny ecodriving (gdybym jeździł tak jak jeżdżę Fabią to podejrzewam, że Honda przekroczyłaby mi 8 litrów) ...
Do samej Hondy nic nie mam. Auto ma 25 lat, silnik ma przerobione 300 000 km z przewagą ruchu miejskiego (a więc trudniejsze warunki dla motoru niż jednostajna trasa) i nie pokazuje po sobie śladów zmęczenia. We wpisie chodzi mi jedynie o spalanie na które mnie nie stać.
#samochody #motoryzacja #fabia #skoda #honda #oszczedzanie #chwalesie
Sam jeżdżę za grosze (LPG), ale jak komuś pasuje spalanie np. 15 litrów Pb, to czemu nie?
@Adamfabiarz: Tak a o co chodzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Sam na dniach przesiadam się na diesla gdzie spalanie pewne będzie wynosić okolice 6,5-7 litrów (z moją nogą), ale - stać mnie na to, akceptuję takie koszta w zamian za wygodę jakią oferuje ten samochód ;)
PS. niecałe 7 litrów Pb w mieście to i tak bardzo dobry wynik
https://x.com/bderski/status/1776587117709205681
@Adamfabiarz: To musiało łapać jeszcze jakaś trasę czy tryb mieszany. Normalnie spalanie w mieście to koło 9-11 litrów jest w dowolnej benzynie zwłaszcza 25 letniej.
Nawet Golf 2 1.3 na wtrysku palił 8-8.5L na mieście, na gaźniku 10, 1.6 palił 9.5, a 1.8 10.5. a to ważyło 950kg.
Maluch 8-9, seicento do 10. tico jedynie potrafiło w mieście spalić 5.5L, ale jak było nowe z salonu a wtedy nie było takiego natężenia
@Adamfabiarz: Gratuluję ale ja dziś planuję wykorzystać zaciemnienie księżyca i wypadkową z tak układającej się grawitacji naszych ciał niebieskich (╭☞σ ͜ʖσ)╭☞
Ehhh co raz więcej amatorów się pcha do naszej ekodrajwingowej pasji.
Demon prędkości to to nie jest, ale po mieście, i na krajówki to całkiem spoko dupowóz.
BTW czemu mama nie założy LPG? ;)
Te dokładności pomiarów trochę się kłócą z niepatrzeniem na spalanie, byś chociaz konsekwencję stosował w tych zarzutkach xD